Elektrikteki kademe su ve çöp için yolda

Meltem Güneş Ankara’da Su Fiyatlandırma Sistemini Değerlendirdi

Meltem Güneş / ANKARA – Suyun gelecekteki varlığı dikkate alınarak verimli kullanımı teşvik edecek fiyatlandırma sistemi 31 Aralık 2026’da başlayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’ ile daha önce 31 Aralık 2024’te yürürlüğe girmesi beklenen sudaki “kirleten öder” sistemini 31 Aralık 2026’ya uzattı.

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, düzenlemenin detaylarını bir grup gazeteciye değerlendirdi.

Öner, 31 Aralık 2026’da devreye alınması planlanan düzenleme kapsamında katı atıkların toplanmasını ve bertarafını da içerecek şekilde su faturalarında Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve katı atık bertaraf bedelinin tek kalemde toplanarak tahsil edilmesinin planlandığını söyledi.

Öner, “Evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlananlar artık kullanımına göre artacak bedellerle karşı karşıya kalacak. Bakanlık bu düzenlemeyle hem su tasarrufunu artırmayı hedeflerken hem de daha fazla su tüketen, çöp çıkarandan ‘kirleten öder’ ilkesiyle daha fazla bedel alınmasını planlıyor. Buradaki bedelin yüzdelik olması planlandığından su faturası arttıkça alınacak bedel de artacak” diye konuştu.

Belediyelerin bu kapsamda elde ettiği gelirleri atıksu ve evsel katı atık hizmetlerinin dışında bir işte kullanamayacağını belirten Öner, Su zamları nasıl Belediye Meclislerinde karar alınarak yapılıyorsa bu bedellerin de Belediye Meclislerinde belirlenmesi amaçlanıyor” dedi.

Kamuda Muayene Ücretinde İndirim

Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde 45 lira olan muayene katılım payı tutarı 20 liraya düşürüldü. SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde, bakanlığa bağlı üçüncü basamak hastanelerde, diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet ya da vakıf üniversite hastanelerinde, tıp fakülteleri bulunan devlet ya da vakıf üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde 20 lira muayene katılım payı alınacak.

Related Posts

Mevduat faizleri güncellendi: 7 milyon TL’nin 32 günlük getirisi belli oldu

Merkez Bankasının faiz kararını açıklamasından önce nakit parası olan vatandaşlar mevduat hesaplarını incelemeye başladı. İşte 7 mlyon TL’nin 1 aylık faiz getirisi…

Sarıgöl’de Tarım İşçilerinin Ücretleri Belirlendi

2025 yılı üzüm sezonu için tarım işçilerinin yeni ücret tarifesi açıklandı. Ücretler 1000 TL’den başlıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: ‘Terörsüz Türkiye sürecine vurgu yapacağız’

AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, terörsüz Türkiye sürecine vurgu yaparak, “Vatandaşımızın yanında olmayı, bu süreci el birliğiyle hayata geçirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

IDEF 2025 Tanıtımı Yapıldı

ASELSAN ve TUSAŞ, IDEF 2025’te yeni ürünlerini sergileyecek ve küresel işbirlikleri gerçekleştirecek.

Niğde’ye 98 Milyon TL’lik Proje Desteği

Bakan Kacır, Niğde’de ekoturizm ve tarım için 4 projenin imza törenine katıldı, 98 milyon TL destek.

Çiftçinin enflasyonunda rekor yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 50,31 arttı, aylık yüzde 18,82 arttı. Böylece çiftçinin enflasyonunda rekor yükseliş görüldü.