Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” Düzenlendi

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri iş birliğiyle, İstanbul Türkçesiyle iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini hedefleyen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” düzenlendi.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularını ele alan atölye, seminer ve drama oyunları gibi etkinliklere hazırlık amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları katıldı.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı konuşmada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşereti İstanbul okullarının gündemine taşıyarak, nitelikli ve erdemli gençlerin yetişmesini amaçladıklarını belirtti.

Kocaboğa, her hafta farklı konuların ele alınacağı ve toplam 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyükler, öğretmenler, komşular, sanal ve dijital iletişimde, törenlerde, telefon konuşmalarında, toplu taşıma araçlarında ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının işleneceğini açıkladı.

Uzmanlar Görüşlerini Paylaştı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek rollerin sokaktaki insanlar tarafından sergilenmesi durumunda çocukların nasıl davranmaları gerektiğini öğreneceklerini vurguladı. Sosyal öğrenmeyle birçok davranışın öğrenildiğine dikkat çeken Doğan, adab-ı muaşeret kurallarının öncelikle bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını ifade etti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeret kurallarının her yaş grubunu ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirtirken, toplum içindeki kopukluk hissine de değindi. Bulut, erken yaşlarda bu davranışların öğrenilmesi gerektiğini ve yetişkinlerin de bu konuda örnek olması gerektiğini vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeret kurallarının yaygın bir şekilde uygulandığına dikkat çekerek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine vurgu yaptı.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını hedefleyen “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine riayet eden bireylerin yetişmesini amaçlıyor. Proje kapsamında sosyal ve eğitim hayatlarındaki örneklerin paylaşılması ve öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteği hedeflenmektedir.

Related Posts

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.

Son Dakika… Mansur Yavaş net konuştu: ‘Ankara’ya operasyon olacak mı?’ sorusuna yanıt verdi

Son dakika haberi… Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara tepki gösteren Yavaş, “Ankara’ya da operasyon olacak mı?” sorusuna yanıt verdi.

Diyabet hastası barbie bebek üretildi

Dünyaca ünlü oyuncak devi Mattel, yeni Barbie bebeğini diyabet hastası olarak tasarladı.