Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” İlgi Gördü

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlenen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı”, İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini amaçlamaktadır.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularına odaklanan çalıştay, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Atölyeler, seminerler ve drama oyunları gibi etkinliklerle öğrenciler adab-ı muaşeret konularında bilinçlendirildi.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı açıklamada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeretin İstanbul okullarında önemli bir yer tutmasıyla nitelikli gençlerin yetişmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kocaboğa, haftalık olarak farklı konuların ele alınacağı ve toplamda 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklerle iletişim, sanal ve dijital iletişim, törenler, telefon görüşmeleri, toplu taşıma araçları ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının ele alınacağını ifade etti.

Uzman Görüşleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek hayattaki rollerin çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak sosyal öğrenmeyle davranışların şekillendiğini belirtti. Adab-ı muaşeretin bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını söyleyen Doğan, kuralların erken yaşlarda öğrenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeretin her yaş grubunu ilgilendiren ve toplum içindeki uyumu sağlayan önemli bir konu olduğunu belirtti. Bulut, davranışların erken yaşlarda öğrenilmesinin ve yetişkinlerin örnek olmasının toplum için önemli olduğunu vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeretin yaygın olduğuna işaret ederek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını amaçlayan “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine uygun bireylerin yetişmesini hedefliyor. Proje, öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle sosyal hayatlarında adab-ı muaşereti benimsemelerini amaçlamaktadır.

Related Posts

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Mide bulandıran görüntüler: Sakatatçılara satılmak üzere istiflenmiş çürümüş büyükbaş hayvan kafaları bulundu

BAĞ-KUR Sanayi Sitesi’ndeki boş bir tamirhaneden kötü koku geldiği yönündeki şikayet üzerine Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile polis ekipleri denetim için söz konusu adrese gitti. Kapısı çilingirle açılan tamirhanede, paletler arasına …

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …