Yeni Papa kim oldu, 14. Leo (Robert François Prevost) kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

Amerikalı Kardinal Robert Francis Prevost, Papa XIV. Leo olarak Seçildi

Vatikan’da 7 Mayıs’ta başlayan Konklav’ın ikinci gününde, Sistina Şapeli’nde gerçekleştirilen üçüncü tur oylamasında ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa olarak seçildi.

Beyaz dumanın yükselmesiyle Aziz Petrus Meydanı’nda çanlar çalındı ve Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonuna çıkan bir kardinal, Katolik Kilisesi’nin 267’nci liderinin 69 yaşındaki Prevost olduğunu duyurdu.

Tarihte ilk kez bir Amerikalı’dan Papalık makamına yükselen Prevost, Papa XIV. Leo ismini benimsedi. Papa Francis’in 21 Nisan’daki vefatının ardından topluluk, 133 kardinalin katılımıyla bir araya gelmiş ve iki gün süren oylamanın üçüncü turunda karar kılınmıştı.

Seçilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden Prevost’u tebrik ederek, “Kardinal Robert Francis Prevost’u Papa seçilmesi dolayısıyla kutluyorum. İlk ABD’li Papa olarak Tarihe geçen Leo XIV ile tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum,” ifadelerini kullandı.

Papa XIV. Leo Kimdir?

Papa XIV. Leo (Robert Francis Prevost), 14 Eylül 1955’te Chicago’da dünyaya geldi. Augustinian Tarikatı’na katıldıktan sonra, 1985–1986 ve 1988–1998 yılları arasında Peru’da cemaat pastörü, piskoposluk görevlisi, ilahiyat öğretmeni ve idari sorumlu olarak görev yaptı. 2001–2013 arasında tarikatın başrahibi olarak yöneticilik deneyimi kazanan Prevost, 2015’te Peru Ulusal Sivil Kayıt Bürosu’nun onayıyla Peru vatandaşlığına geçti ve aynı yıl Chiclayo Piskoposu olarak atandı.

Chiclayo’daki hizmetinin ardından, Papa Francis tarafından 2023’te Piskoposlar Dikasteri Prefekti ve Latin Amerika Papalık Komisyonu Başkanı görevine getirilen Prevost, bu kritik rol sayesinde dünya çapındaki piskoposluk adaylarının belirlenip önerilmesinden sorumlu oldu. Aynı yıl kardinal rütbesine yükseltilmesi, kendisini papalık için öne çıkan adaylar arasında konumlandırdı.

Papa Francis’in 21 Nisan 2025’teki vefatının ardından açılan Konklav’da ABD doğumlu ilk Papa unvanını kazanan Prevost, 8 Mayıs’ta gerçekleştirilen üçüncü tur oylamada Papa XIV. Leo adıyla Katolik Kilisesi’nin 267’nci lideri seçildi. North Amerika’dan çıkan ilk Papa olarak tarihe geçen Leo XIV, uluslararası düzeyde artan görünürlüğü ve yöneticilikteki titizliğiyle dikkat çekti.

Ancak geçmiş dönemdeki kariyerine yönelik eleştiriler de gündemde. Rahipler Tarafından Taciz Edilenlerin Mağdurlar Ağı (SNAP), Prevost’un, Providence Katolik Lisesi’nin eski başkanı Richard McGrath hakkındaki cinsel taciz iddialarına yeterince müdahale etmediğini ve bu nedenle uzun süre görevde kalabildiğini öne sürdü. Bu iddialar, Papa XIV. Leo’nun reform beklentileriyle örtüşen liderlik anlayışı üzerine tartışmaları canlı tutuyor.

Related Posts

A4 kağıdı akımı ölüm saçmaya devam ediyor! Uzmanlardan uyarı geldi

İzmir Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Gonca Özyurt, sosyal medyada gençler arasında yayılan A4 kağıdıyla bel inceliği ölçme akımının, ciddi psikolojik sorunlara ve yeme bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Everest’te yorgun düştü: Hayatını kaybetti

Everest’e tırmanmaya çalışan Filipinli dağcı yorgun düştü. 7 bin 900 metre yüksekliğe ulaşan dağcı hayatını kaybetti. Dağcının cansız bedeni, kötü hava koşulları ve lojistik zorluklar nedeniyle kamp alanında bırakıldı.

Vladimir Putin, Kara Kuvvetleri Komutanını görevden aldı

Vladimir Putin, Kara Kuvvetleri Komutanını görevden aldı

Yunan basınından Türk diplomasisine övgü: Tüm oyunu Erdoğan oynuyor

Yunan basınında çıkan haberlerde, son günlerde uluslararası gelişmelerde Türkiye’nin oynadığı başat rol övüldü. Ta Nea Gazetesi, “Biz Tempi (tren kazasıyla) uğraşırken ve etrafımızda sismik, jeostratejik gelişmeler olurken, Yunanistan tamamen çerçevenin dışında duruyor. Bir çivinin ucu kadar bile bir duvarda yeri yok.” ifadesi yer aldı. Uluslararası alandaki son gelişmelerin sıralandığı yorumda, “Tüm oyunu Erdoğan oynuyor.” denildi.

Erdoğan’dan sürece tam destek: ‘Bahçeli ile ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni’nde ‘Terörsüz Türkiye’ diye isimlendirilen sürece ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, “Biz sayın Bahçeli ile birlikte ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

DEM’li Gülistan Koçyiğit Kürtçe konuşmaya başladı: MHP’li Celal Adan mikrofonu kapattı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), MHP ve DEM arasındaki ‘süreç yakınlaşmasında’ dikkat çeken bir sürtüşmeye sahne oldu. DEM Partili Gülistan Koçyiği Kürtçe konuşunda MHP’li Celal Adan mikrofonu kapattı