Yabancılar, TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor

TCMB, Faiz İndirimleri ve Enflasyon Beklentileri

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aralık ayında politika faizini 250 baz puan düşürdüğünü hatırlatarak, Bankanın, finansal piyasaların Türk Lirası hikayesine olan ilgisini sürdürme ihtiyacı arasında denge kurmaya çalıştığını belirtti.

Drimal’a göre, faiz oranlarında daha fazla indirimlerin olası olduğunu söyleyerek, TCMB yetkililerinin Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması için nominal olarak zayıflatılması politikasını sürdürmekte kararlı olduğunu vurguladı.

Drimal, sürpriz bir şekilde düşük gelen yüzde 44,38’lik enflasyonun, ikinci bir faiz indirimi için kapıyı açtığını belirtti.

TCMB’nin ocak ayı toplantısında politika faizinde 250 baz puanlık bir düşüş öngören Drimal, ancak bu adımın istenmeyen piyasa tepkilerinin önüne geçmek için politika metninde temkinli ifadelerin olabileceğini belirtti.

Drimal, önümüzdeki dönemde TCMB’nin enflasyon rakamlarını ve asgari ücret ayarlamalarının etkilerini yakından takip edeceğini beklediklerini söyledi.

Asgari ücretteki yüzde 30’luk artışın ocak ayı için güçlü bir enflasyona yol açabileceğini belirten Drimal, TÜFE’nin aylık yüzde 4,4 ve yıllık yüzde 41,3 artabileceği öngörüsünde bulundu.

“TCMB, Politikalarını Enflasyon ve Asgari Ücret Üzerinden Belirleyecek”

TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantılarını azaltarak, bir sonraki toplantının mart ayında yapılacağını vurgulayan Drimal, Banka’nın ocak ve şubat aylarının enflasyon rakamlarını değerlendirerek politikalarını şekillendireceğini söyledi.

Drimal, hem nisan hem de mayıs ayı toplantılarında TCMB’nin politika faizinde 200’şer baz puanlık indirim yapabileceğini belirtti. In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB’nin geçen yıl yüzde 47,50’ye düşürdüğü politika faizini enflasyondaki yavaşlamaya yanıt olarak indirdiğini hatırlattı.

Matys, TCMB’nin enflasyondaki iyileşme göz önüne alındığında, politika faizini daha da düşürebileceğini öngördüğünü belirtti.

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Hans-Christian Wietoska, “Merkez Bankası’nın yakın vadede faiz indirimlerine devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.

Wietoska, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ancak enflasyonun 2025’te yavaşlama riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ekonomistler, ocak ayında TCMB’nin politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 45’e çekmesini bekliyor. 2025 yılı sonunda politika faizi beklentisinin medyanı yüzde 30 oldu.

Related Posts

TCMB açıkladı: Petroldeki yükseliş enflasyon tahminini yükseltiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfasında ham petrol fiyatlarında gerçekleşebilecek artışların Türkiye ekonomisi özelinde enflasyon ve cari denge üzerindeki tahmini etkileri açıkladı.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …