Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Cilt Kanserinin Erken Teşhisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cilt kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Yaz mevsimiyle birlikte artan güneş maruziyetine dikkat çeken Eken, bu dönemde cilt kanserine karşı ekstra önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Erken Tanıyla Tam İyileşme Sağlanabilir

Eken, cilt kanserlerinin erken teşhisiyle tamamen iyileşme sağlanabilen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Ciltteki küçük bir değişikliğin bile ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten uzman, erken tanının önemini vurguluyor.

‘Cildinizi En İyi Siz Tanırsınız’

Kendi cildinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Doç. Dr. Alev Eken, kendi kendinize yapacağınız düzenli kontrollerle değişiklikleri erken fark edebileceğinizi söylüyor. Bu sayede erken teşhis ve tedavi süreci hızlanacaktır.

‘Bu Belirtilere Dikkat Edin’

Eken, cilt kanserinin belirtilerine dikkat çekerek, özellikle meydana gelen değişikliklere önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Belirtiler arasında önceden var olan bir benin, lekenin veya izin boyutunda, renginde veya şeklinde oluşan değişikliklerin yanı sıra güneş gören bölgelerde ortaya çıkan kabuklanan veya kanayan yaraların da göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

‘Yüksek Risk Grubunda Olanlar Düzenli Kontrol Yaptırmalı’

Cilt kanserine daha yüksek risk taşıyan kişilerin düzenli kontroller yaptırmaları gerektiğini belirten Eken, bu risk grubunu belirli kriterlere göre sıralıyor. Ayrıca düşük risk grubundaki kişilere de kendi kendine düzenli muayene yapmalarını öneriyor.

‘Kontrolü Aydınlık Ortamda Yapın’

Cilt kontrolünün nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler veren Eken, aydınlık bir ortamda tüm vücudun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca şüpheli lezyonların fotoğraflanması ve değişikliklerin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Cilt değişimlerinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor.

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.