Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Kayseri’de ısınan hava ile birlikte artan kene vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, piknik ve açık hava etkinlikleri sonrasında özellikle çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kene deriyi delip kan damarına ulaşabileceği her yerde tutunabilir. Çocuklarda ve açık alan ziyaretlerinde dönüşte bütün vücudun detaylı şekilde incelenmesi önemlidir. Saçlı deri, koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülmeyen bölgeler ihmal edilmemelidir. Bir keneyle karşılaşıldığında kesinlikle hekime başvurulmalı ve keneyi çıkarmak için elle temas edilmemelidir” şeklinde konuştu.


“ELLE ÇIKARILMAMASI EN UYGUNU”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği şekilleri vurgulayan Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kene ısırığıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulaşabilir. Ancak asıl risk keneyi çıkarırken ortaya çıkar. Bazı kişiler kene tutarken ateş uygular. Kene canlı olduğu sürece ısırılan bölgeden vücuda virüs bulaşabilir. En yaygın hata keneyi elle çıkarmaktır. Keneyi çıkarmak için eldiven, bez veya başka bir aracı kullanmak daha güvenlidir. Bunun yanı sıra mümkünse el temasından kaçınılmalıdır. Kene çıkarma işlemi bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Keneyi kendi yöntemlerinizle çıkarmak enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle keneyi parmaklarımızla ezme hatası yaygındır ve virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle bu tür yanlış uygulamalardan kaçınmak önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.