Uzmandan ‘soğuk kahve’ uyarısı: Vücuttan su atımını hızlandırdığını

Yaz Aylarında Beslenme ve Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Asya Naz Al’dan Yaz Aylarında Beslenme ve Cilt Bakımı Tavsiyeleri

Yaz aylarında güneşin etkilerinden korunmanın ve cilt sağlığının korunmasının önemi hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Dündar, güneş kremleri ve nemlendiricilerin düzenli kullanımının önemine vurgu yaptı. Diyetisyen Al ise yazın artan sıvı kaybını dengelemek için su ve mineral desteğinin hayati olduğunu belirtti. Her iki uzman da beslenme düzenine dikkat etmenin ve cilt-saç sağlığını korumanın uzun vadede pek çok sağlık sorununu önleyebileceğine işaret etti.

”Cildinizi Güneşten Koruyun, Nemlendirmeyi Unutmayın”

Dr. Makbule Dündar, yaz aylarında güneş ışınlarının cilt için zararlı olabileceğine dikkat çekerek, güneş alerjisi, leke oluşumu gibi durumlar için en az SPF 50 koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, cilt kanseri öyküsü olan kişilerin UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili güneş koruyucular seçmeleri gerektiğini belirtti.

”Günde En Az 2-3 Litre Su İçilmeli”

Dr. Dündar, yaz aylarında nemlendirici kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini ve cildin neme ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Likit nemlendiricilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, aynı zamanda günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi ve retinoik asit içeren ürünlerin güneş hassasiyetini artırabileceğine dikkat çekti.

”Saçlarınıza Özel Yaz Bakımı Uygulayın”

Dr. Dündar, güneş, deniz ve havuzun saç sağlığını olumsuz etkileyebileceğine değinerek, yaz aylarında saç bakımına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bitkisel yağlarla yapılan bakımların faydalı olabileceğini belirten uzman, saç dökülmeleri için glikan ve protein takviyelerinin kullanılabileceğini önerdi.

”Vücut Isısının Artmasıyla Su Kaybı Da Artıyor”

Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında vücut ısısının artmasıyla beraber sıvı kaybının da arttığını belirterek, günde en az 2.5-3 litre su içilmesi gerektiğini söyledi. Su içmekte zorlanan kişilere tatlandırılmış su öneren Al, aynı zamanda terleme ile kaybedilen minerallerin yerine konulması için mineral suyu tüketilmesini önerdi.

”Tatlı Meyvelerde Porsiyon Kontrolüne Dikkat”

Diyetisyen Al, meyve ve sebze tüketiminin önemine değinerek, özellikle yüksek şeker içeren meyvelerde porsiyon kontrolünün önemli olduğunu belirtti. Karpuz gibi meyvelerle birlikte peynir tüketmenin kan şekerini dengede tutabileceğini söyleyen Al, bu sayede açlık hissinin azalacağını ifade etti.

”Fast Food Tarzı Gıdalardan Uzak Durun”

Diyetisyen Al, sindirim sisteminin yaz aylarında daha fazla zorlandığına değinerek, yağlı ve fast food gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Probiyotik içerikli gıdaların sindirimi kolaylaştırabileceğini belirten Al, salatalara sirke eklemenin lezzeti artırabileceğini ve sindirimi destekleyebileceğini söyledi.

”Soğuk Kahveye Dikkat, Su Tüketimini Artırın”

Al, yaz aylarında gazlı içecek ve soğuk kahve tüketiminin artabileceğini belirterek, bu tür içeceklerin vücuttan su atımını hızlandırabileceğine dikkat çekti. Şekersiz veya sadece sütle hazırlanmış soğuk kahvelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Al, bu tür içeceklerin her bardağı için bir bardak su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.