Uzman isim açıkladı: HMPV Türkiye’de görüldü mü? Milyonları korkutan yeni kabus!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den İnsan Metapnömovirüsü Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı saran koronavirüs pandemisinin ardından Çin’de son günlerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakaları hakkında konuştu.

Çin’de insan metapnömovirüsü vakalarında bir artış olduğuna dair haberlerin doğruluğunun belirsiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “İnsan metapnömovirüsü, 2001’den beri bilinen bir virüstür. Bu virüs insanlarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur, yani daha çok soğuk algınlığı ve nezle gibi enfeksiyonlara yol açar. Alt solunum yollarında bronşit gibi hastalıklara da sebep olabilir ve nadiren ağır zatürrelere neden olabilir. Çin’de insan metapnömovirüsü ile ilgili yaşanan yoğunluk haberlerinin doğruluğu kesin değil. Çin henüz resmi bir açıklama yapmadı, Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir uyarı yayınlamadı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘Telaşa Yol Açacak Bir Durum Görünmüyor’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bahse konu virüsü tarama sistemi içerisinde titizlikle takip ettiğini belirterek, “Mevsim geçişleri sırasında viral enfeksiyonlarda artış yaşanması oldukça doğaldır. Bu durum beklenen bir durumdur. Bu virüs, diğer solunum yolu virüsleri gibi kış aylarında enfeksiyonlarda artışa neden olabilir. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı sürekli olarak bu virüsü izlemekte ve taramaktadır. Bugüne kadar ülkemizde herhangi bir anormal duruma rastlanmamıştır. Endişeye neden olacak bir durum gözlemlemiyorum. Mevsimsel olarak bu tür virüslerin enfeksiyonlara yol açması olağandır. Bu virüs hakkında henüz yeni bir bilgiye sahip değiliz. Bu virüs, daha önceden de tanıdığımız döngüsel bir virüstür. Durumu dikkatle takip etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.