Tüp bebek yöntemiyle bir ilki başardılar

Tüp bebek yöntemiyle dünyanın ilk kanguru embriyosu üretildi. Bilim insanları bu gelişmenin, diğer türlerin yok olmasını önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Doğu gri kangurularından alınan örnekleri kullanan araştırmacılar, tek bir sperm hücresini bir yumurtaya başarıyla enjekte ettiler, ancak canlı doğum elde etmenin daha fazla çalışma ve teknik ilerlemeler gerektireceğini söylediler.

GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMA ÇABALARI

Baş araştırmacı Andres Gambini, bu başarının keseli hayvan yetiştiriciliği konusunda önemli bilgiler sağladığını ve koala, Tazmanya canavarı, kuzey kıllı burunlu vombat ve Leadbeater keseli sıçanı gibi nesli tükenmekte olan türlerin genetik çeşitliliğini artırma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Avustralya, keseli memelilerin en fazla çeşidine ev sahipliği yapıyor, ancak aynı zamanda memeli türlerinin yok olma oranının da en yüksek olduğu yer.

Queensland Üniversitesi’ndeki deneyde, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir yöntem kullanılarak embriyolar oluşturulmadan önce laboratuvar ortamında kanguru yumurtası ve sperminin büyümesi incelendi.

İnsanlar ve bazı evcil hayvanlar üzerinde halihazırda kullanılan teknik, ölmüş olan doğu gri kanguruları üzerinde denendi. Tür, nesli tükenme tehlikesi altında olmadığı ve halihazırda yüksek popülasyonlara sahip olduğu için seçildi.

Bilim insanları, keseli hayvanların Avustralya için ne kadar ikonik bir tür olduğuna ve ülkenin biyolojik çeşitliliğinde ne kadar önemli bir rol oynadığına rağmen, dokuları üzerinde yapılan araştırmaların sınırlı olduğunu söylüyor.

GERGEDAN VE EŞEK İÇİN DE KULLANILDI

“Şu anda keseli hayvan yumurtalarını ve spermlerini toplamak, kültürlemek ve saklamak için teknikler geliştiriyoruz” diyen Dr. Gambini, bu tür yöntemlerin “bu eşsiz ve değerli hayvanların genetik materyalinin” korunmasında önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Tüp bebek, dünya çapında nesli tükenmekte olan türleri korumak için bir araç olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıl bilim insanları Kenya’da laboratuvar ortamında oluşturulmuş gergedan embriyosunu bir taşıyıcı anneye transfer ederek dünyanın ilk tüp bebek gergedan gebeliğini gerçekleştirdiler.

2018 yılında ayrıca dünyanın ilk eşek embriyosu da tüp bebek yöntemiyle yaratıldı.

Related Posts

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Mide bulandıran görüntüler: Sakatatçılara satılmak üzere istiflenmiş çürümüş büyükbaş hayvan kafaları bulundu

BAĞ-KUR Sanayi Sitesi’ndeki boş bir tamirhaneden kötü koku geldiği yönündeki şikayet üzerine Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile polis ekipleri denetim için söz konusu adrese gitti. Kapısı çilingirle açılan tamirhanede, paletler arasına …

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …