Rusya Merkez Bankası Eylül 2022’den bu yana ilk defa politika faizini düşürdü

Rusya Merkez Bankası Politika Faizini İlk Defa Düşürdü

Rusya Merkez Bankası, uzun bir aranın ardından Eylül 2022’den bu yana politika faizini düşürerek yüzde 21’den yüzde 20’ye indirdi. Bu kararla beraber iç talepteki büyümenin, mal ve hizmet arzındaki genişlemeyi geride bırakmasıyla birlikte Rus ekonomisinin dengeli bir büyüme sürecine girdiği belirtiliyor.

Ayrıca açıklamada, sıkı para politikasının enflasyon hedefine 2026 yılına kadar ulaşılana kadar devam edeceği vurgulanıyor. Gelecekte alınacak politika faizi kararlarının, enflasyon oranı ve beklentileri doğrultusunda alınacağı ifade ediliyor. Bu bağlamda, Rusya Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 20’ye düşürme kararı almıştır.

Açıklamada, mevcut para politikasıyla enflasyonun gelecek yıl yüzde 4’e düşeceği öngörüsü paylaşılıyor. Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele süreci de özellikle vurgulanarak, politika faizindeki son değişiklikler hatırlatılıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın Enflasyonla Mücadelesi

Rusya Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının ardından politika faizini yüzde 20’ye çıkarmıştı. Bu kararın alınmasının ardından 2023 sonundan Temmuz 2024 sonuna kadar politika faizi yüzde 16 seviyesinde sabit tutulmuş, ancak 2024 yılı boyunca art arda dört faiz artışı yapılmıştı.

Son olarak 25 Ekim 2024’te 200 baz puanlık bir artışla politika faizi yüzde 21’e yükseltilmişti. Banka, yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olduğu dönemde bu oranı yüzde 4’e düşürme hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Eylül 2022’den bu yana ilk kez faiz indirimine giden banka, politika faizi konusundaki kararlarını sürekli gözden geçirmeye devam ediyor.

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

‘Web Siteleri ve Mobil Uygulamaların Erişilebilirliği İzleme Komisyonu’ kuruldu

Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliğini izlemek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında Web Siteleri ve Mobil Uygulamaların Erişilebilirliği İzleme Komisyonu …

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 13 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 722 milyar 121 milyon 541 bin lira artarak 23 trilyon 768 milyar 121 milyon 209 bin liraya çıktı.

Piyasada gecelik faiz politika faizine geriledi

Piyasada gecelik faiz politika faizine geriledi

SGK kanunda değişiklik yapılacak: En düşük emekli maaşına yapılacak zam belli oldu

Asgari ücretin altında aylık alan ve açlık sınırının altında yaşayan en düşük emekli maaşını alanlar, ekonomik krizi en derinden hisseden kesim olarak öne çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz günü açıklayacağı 6 aylık enflasyon …

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kalıcı refah artışı için sağlam bir zemin oluşturuyoruz

Merkez Bankası tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Bakan Şimşek, uygulanan program sayesinde Türkiye’nin dayanıklılığının önemli ölçüde arttığını belirtti.