Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

TCMB, Türk Lirasına Geçişi Teşvik Etmek İçin Yeni Düzenlemeler Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenlemeye gitti. Alınan kararlar arasında zorunlu karşılık oranlarından faiz uygulamalarına, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yer alıyor.

Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeye sahip yabancı para cinsi repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı ise 400 baz puan artırıldı. Bu düzenlemeyle kısa vadeli döviz cinsi kaynakların kullanımı sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca, TL mevduatların bankacılık sistemindeki ağırlığının artırılması hedefi doğrultusunda, tüzel kişilere ait TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bu bankalardan her ay söz konusu payı 0,3 puan artırmaları bekleniyor.

Öte yandan, TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi oranları da revize edildi. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü oranındaki ödeme oranı yüzde 86’ya yükseltildi. Bu adım, TL cinsinden kaynaklara olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

İhracat Gelirlerinde Yapılan Değişiklikler

İhracat gelirlerinin yurda getirilmesinde de yeni bir düzenleme yapıldı. İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye satılması gereken asgari oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi. Bu sayede, ihracat dövizlerinin ülke içinde kalma oranı artırılmış olacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerini TL’ye dönüştürmesini teşvik etmeye yönelik uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Mevcut destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Related Posts

Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın aldı

Alfemo Mobilya’nın, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında sürdüreceği açıklandı.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Araç sahipleri dikkat! Sigortada yeni dönem bugün başladı

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren araç sigortalarında önemli değişiklik bugün itibarıyla hayata geçti. Kaza sonrası ağır hasar gören araçlar perte çıkarılıyor ve sigorta şirketi bu masrafı karşılıyordu. Bundan böyle araçları perte çıkarmak daha da zorlaşacak. İşte detaylar…

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.