Kayyumun kararı mahkemelik oldu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, EUA Üyeliğinden Çıkarma Kararıyla Eleştiri Topladı

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversiteyi akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarmıştı.

Rektör, 2001’de kurulan EUA’nın kurucuları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi’ni Ocak 2025’te üyelikten çıkararak eleştirilere maruz kaldı. Bu karar, keyfi bir şekilde alındığı gerekçesiyle büyük tepki topladı.

Kayyum Rektör Ataması Mahkemelik Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 02 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması, ‘kayyum rektör’ eleştirilerine yol açtı. Atanan rektörlerin uygulamaları, üniversitedeki olayların artmasına sebep olurken mevcut rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin EUA’dan çıkarma kararı, Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman tarafından mahkemeye taşındı.

3 profesörün açtığı yargı süreci sonucunda İstanbul İdare Mahkemesi‘nde aldıkları kararın durdurulması talep edildi.

Gelen bilgilere göre; Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu EUA’nın amacının, akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

“Keyfi ve Hukuksuz Kararlara Karşı Mücadele Devam Ediyor”

Prof. Sevgen açıklamasında şunları belirtti: “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün, ibresinin keyfi şekilde tersine çevrilmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Hukuksuz ve keyfi kararların ardı arkası kesilmiyor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alacak yeni bir yasanın uygulanmasını umuyoruz.”

Related Posts

Arnavutluk’taki genel seçim sonuçlandı

Arnavutluk’ta 11 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre, mevcut Başbakan Edi Rama’nın lideri olduğu Sosyalist Parti (PS) kazandı.

Çin’den uzay hamlesi: Test uydusunu fırlattı

Çin, yeni bir haberleşme teknolojisi test uydusunu bugün uzaya gönderdi.

Her 10 kişiden 6’sı erken seçim istiyor

Ser Araştırma, Nisan araştırmasında vatandaşlara, “Sizce 2025 yılında bir erken genel seçim olmalı mı?” sorusunu yöneltti. Her 10 kişiden 6’sı ise erken seçim istediğini belirtti.

Çekirgeler Kazakistan’ı istila etti: Hükümet alarma geçti

Kazakistan’da Tarım Bakanlığı’nın yürüttüğü çekirgeyle mücadele çalışmaları hükümet gündeminin başına taşındı. Başbakan Oljas Bektenov, Bakanlar Kurulu toplantısında Tarım Bakanı Aidarbek Saparov’dan yürütülen mücadele hakkında bilgi aldı. Saparov …

ABD-İsrail arasında rüzgâr soğuk: Trump Netanyahu’yu aradan çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde Ortadoğu politikasında attığı adımlar Tel Aviv’de “İsrail’i devre dışı bırakma” hamleleri olarak görülmeye başladı. Son olarak Hamas ile doğrudan görüşmeler sonucunda, Gazze’deki İsrailli-Amerikalı rehine serbest bırakılırken, süreçten dışlanan Tel Aviv yönetiminde panik yaşanıyor.

Ormanda yaşayan yerli kabile ateş yakmayı unuttu

Paraguay’da ormanda yaşayan Kuzey Aché halkı, insan kültürüne dair evrensel kabul edilen birçok davranışın dışında kalıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, bu yerli topluluğun bebeklerine ninni söylemediğini, dans etmediğini ve hatta ateş yakmayı bile bilmediğini ortaya koydu.