Kayıp saray gün yüzüne çıkıyor: Moğol İmparatorluğu’nun izleri bulunacak mı?

İlhanlı Hanedanı’nın Yazlık Sarayı Çaldıran’da Yapıldı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nden akademisyenler, 1260-1265 yıllarında İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han tarafından Çaldıran’da inşa edilen yazlık sarayla ilgili yürüttükleri yüzey araştırmalarını tamamladılar.

2020 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yürütülen çalışmalarda, Çaldıran Ovası’ndaki Hanköy Mahallesi’nde saray ve şehir kalıntıları bulundu. Çalışmaları sırasında, Moğolistan’da benzersiz olan figürlü çatı kiremitleri, seramik buluntular ve sıkıştırılmış topraktan duvar kalıntıları keşfedildi.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa’nın 18 Ocak’ta Van ziyareti sırasında incelediği tarihi buluntular, hem bölgede hem de ülkede büyük heyecan yarattı. Türk ve Moğol arkeologlar, yazlık saray ve şehir kalıntılarına dair yeni buluntular elde etmek amacıyla haziranda arkeolojik kazılara başlayacaklar.

“Anadolu’da Eşi Benzeri Bulunmayan Bir Keşif”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, yaptıkları keşfin bölge ve ülke için önemli olduğunu belirterek, “Hülagü Han’ın Çaldıran’da bir yazlık saray yaptırdığına dair kayıtlar bulunmaktaydı. Yapılan araştırmalar sonucunda saray ve şehir kalıntılarına ulaştık. Bu bölgede çok sayıda İlhanlı Devleti’ne ait buluntuya ulaştık” ifadelerini kullandı.

Doğan, bölgede uzun soluklu kazı çalışmalarının başlayacağını ve yapıları gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bölgenin tamamını taradıklarını, toprak surlarını belirlediklerini ve şehirdeki kalıntıları incelediklerini sözlerine ekledi.

“Zemini Sıkılaştırılıp Saray İnşa Edilmiş”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, alanında yapılan 5 sondaj çalışmasının verimli sonuçlar verdiğini kaydederek, zeminin bataklık olduğunu ve üzerine saray inşa edildiğini belirtti. Vardar, yapılan analizler ve tarihleme çalışmalarının, bölgenin benzersizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

“İki Ülke Arasında Bir Köprü Oluşacak”

Alanda çalışma yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Munkhtulga Rinchinkhorol, yapıların detaylı olarak ortaya çıkarılacağını ve bu keşfin, iki ülke arasındaki tarih ve arkeoloji ilişkilerini güçlendireceğini belirtti. Bölgedeki benzersiz yapıların, Moğol İmparatorluğu’na ait teknolojiyi yansıttığını dile getirdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Yılmaz ise kazı çalışmalarının devam edeceğini ve daha pek çok yapıyı gün yüzüne çıkaracaklarını belirterek, bölgedeki yapıların eşsizliğine vurgu yaptı.

Related Posts

Hukuk fakültelerinde baraj 100 binden 125 bine çıkarıldı

Danıştay 8. Dairesi’nin aldığı karar doğrultusunda, hukuk fakültelerine yerleştirmede uygulanan başarı sıralaması barajı değişti. Daha önce 100 bin olarak belirlenen baraj, 125 bine çıkarıldı. Yeni düzenleme, 1 Ağustos’ta başlayan ve 13 Ağustos’ta sona erecek olan tercih süreci itibariyle geçerli olacak. Adaylar tercih işlemlerini güncellenen baraj sıralamasına göre yapabilecek.

İstanbul’da metal müzik doruğa çıktı: Binlerce dinleyici akın etti

İstanbul’da 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen Dark Sun Metal Festival 2025 iki gün boyunca KüçükÇiftlik Park’ta binlerce metalseveri bir ağırladı.

Ata Demirer Gazinosu’ndan Harbiye’de rekor

Ata Demirer, “Ata Demirer Gazinosu” ile 30 Temmuz akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne aldı. Gösteriye binlerce kişi katıldı

iShowSpeed kimdir, gerçek adı ne, kaç yaşında, nereli? Ünlü YouTuber ISHOWSPEED Türkiye’ye geldi!

Dünyaca ünlü YouTuber ve yayıncı iShowSpeed, enerjik yayınları, eğlenceli kişiliği ve tartışmalı anlarıyla sosyal medyanın en dikkat çeken isimlerinden biri. Gerçek adı Darren Jason Watkins Jr. olan 20 yaşındaki Amerikalı fenomen, 2025 yazında Türkiye’ye gelerek İstanbul’un sokaklarında unutulmaz anlar yaşadı. Taksim’den Galata Kulesi’ne, CZN Burak ile döner deneyiminden Maraş dondurmacısındaki renkli anlara kadar iShowSpeed’in Türkiye macerası, milyonlarca izleyiciyi ekran başına topladı. Peki, iShowSpeed kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte iShowSpeed’in hayatı, kariyeri ve Türkiye ziyaretine dair tüm detaylar!

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

Yunan sanatçı Konstantinos Argiros, ilk kez İstanbul’da müzikseverlerle buluştu

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi