Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

Adıyaman İl Başkanı Doğan’dan, Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere’nin görevden uzaklaştırılmasına tepki: Bu halkın oyları gasbedilmiş durumda!

Adıyaman İl Başkanı Doğan’dan, Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere’nin görevden uzaklaştırılmasına tepki: Bu halkın oyları gasbedilmiş durumda!

MHP’nin kilit isminden cezaevindeki CHP’li başkana övgü

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tutuklu CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in sözlerini alıntılayarak, Özer’in yaptığı analiz için övgü dolu sözler söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi konuşması İsrail’den Yunanistan’a manşetlerde: ‘Tarihte yeni bir sayfa açıldı’

Dünya, terör örgütü PKK’nın silah bırakma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü AK Parti Kızılcahamam Kampı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmaya kilitlendi. Erdoğan’ın 47 yıllık terör belasını bitmek üzere olduğunu …

Adıyaman Belediyesi’nden Abdurrahman Tutdere başvurusu: Söz konusu iddialar tamamen asılsız

Adıyaman Belediyesi’nden Abdurrahman Tutdere başvurusu: Söz konusu iddialar tamamen asılsız

Karabük’te otluk alanda başlayan yangın 4 eve sıçradı

Karabük’ün Yeni Mahalle’sinde otluk alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılarak çevredeki 4 eve sıçradı. İtfaiye, AFAD ve sağlık ekiplerinin koordineli çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Olayda 2 metruk ev tamamen yanarken, diğer 2 evde maddi hasar meydana geldi.

Leman Dergisi’nin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir hakkında tutuklama talebi

Leman Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir, başlatılan soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.