İspanya’da, baÅŸta baÅŸkent Madrid olmak üzere ülkenin büyük bölümünde hafta sonu etkili olan yoÄŸun kar yağışının ardından meydana gelen buzlanma yaÅŸamı olumsuz etkiliyor.
İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarından verilen bilgilerde, kar yağışının sona ermesine rağmen halen 700 kadar otoyolda ulaşımda aksama yaşandığı, ülke genelinde 3 binden fazla kamyonun yolda beklemeyi sürdürdüğü ifade edildi.
İçiÅŸleri Bakanı Fernando Grande Marlaska, “Henüz hiçbir ÅŸey bitmedi. SoÄŸuk hava dalgası ülkeyi terk edene kadar önümüzde zor günler var. Buzlanma büyük bir risk doÄŸuruyor.” diyerek, vatandaÅŸlara ÅŸehirler arası seyahatlerini erteleme çaÄŸrısı yaptı.
BaÅŸkent Madrid’de Barajas Havaalanı’ndaki T1 terminali, pistlerdeki kar temizleme çalışmasından dolayı dört gündür kapalı bulunuyor. Aralarında İstanbul’a gideceklerin de bulunduÄŸu çok sayıda yolcu, havaalanında ya da otellerde bekliyor.
Kovid-19 aşıları askerlerin yardımıyla dağıtılacak
Bu arada kar temizleme çalışmalarına katılan Askeri Acil Mücadele BirliÄŸi (UME) birimlerinin, İspanya’nın Pfizer-BioNTech firmasından aldığı ve bugün ülkeye getirilen 350 bin doz Kovid-19 aşısının bölgelere dağıtımını koordine edeceÄŸi bildirildi.
DiÄŸer yandan ülkedeki 17 özerk yönetimden 7’sinde okullarda yüz yüze eÄŸitime 13 Ocak ÇarÅŸamba’ya kadar ara verilirken, Madrid, Castilla La Mancha ve Aragon yerel yönetimleri okullarının açılmasının ertelenebileceÄŸini duyurdu.
Kar yağışının etkili olduÄŸu Madrid’de sadece ana yollar kısmi olarak kardan temizlenip trafiÄŸe açıldı. Tali yolların kapalı olduÄŸu kentte metro dışında toplu ulaşım saÄŸlanamıyor.