İnsan ömrünü uzatmak için 800 milyon sterlinlik ‘Kraliçe arı’ projesi

Kraliçe Arıların Yaşam Süresi İnceleniyor

Kraliçe arılar ve işçi arılar neredeyse aynı DNA’ya sahip olmalarına rağmen, kraliçeler yıllarca yaşarken işçiler sadece birkaç ay hayatta kalabiliyor. Aynı zamanda kraliçeler yaşam boyu doğurgan kalabiliyor. Bilim insanları, bu farkın ardındaki biyolojik mekanizmaları çözmenin insan yaşamını kökten değiştirebilecek terapilere kapı aralayabileceğine inanıyor.

Queen Mary Üniversitesi’nde evrimsel genomik ve biyoenformatik profesörü olarak görev yapmış Yannick Wurm, projenin yöneticilerinden biri olarak atanmıştır. Arılar, karıncalar, eşek arıları ve termitler üzerinde çalışarak insan sağlığına katkı sunacak çözümler arayacak olan Wurm, araştırmaların önemini vurguluyor.

Wurm, “Doğanın bu zorlukları nasıl çözdüğünü anlayıp tersine mühendislikle çözebilirsek, yaşlanmayı durdurmak, insan doğurganlığını artırmak, organ taşımak ve hastalıklarla savaşmak açısından devrim yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kraliçe arılar, hayatları boyunca yumurtalarını döllendirmek için tek bir çiftleşme uçuşunda çok sayıda erkekten sperm toplar ve bu spermleri spermateka adlı bir organda depolar. Ayrıca, işçi arılar tarafından “arı sütü” adı verilen zengin besin içerikli bir salgıyla beslenirler. Bu özel beslenme şeklinin, yaşam süresini uzatan antioksidanlar ve bağırsak mikrobiyotasındaki farklılıklarla birlikte etkili olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir deneyde, kraliçe arılardan alınan bağırsak mikroplarının işçilere aktarılmasıyla bu arıların yaşam süresi uzatıldı. Bu tür bulgular, araştırmanın potansiyelini daha da artırıyor.

Araştırma kurumunun desteklediği diğer projelerin arasında doğadan ilham alan, programlanabilir malzemelerle plastiklerin yerini almak, atmosferden enerji elde ederek sınırsız uçuş sağlamak, bağışıklık sistemini yeniden yapılandırarak kanser ve otoimmün hastalıklarla savaşmak gibi projeler yer alıyor.

Plastik karşıtı projeyi yürüten Ivan Jayapurna, Berkeley Üniversitesi’nden Aria’ya katıldı. Ona göre plastikler “kötü modern malzemelerin” simgesi. Jayapurna, artık taş, tunç ve demir çağlarının ardından insanlığın “plastik çağını” geride bırakması gerektiğini savunuyor.

Related Posts

Dünyanın en değerli markaları açıklandı: Teknoloji markaları zirvede

Kantar BrandZ’nin 2025 yılına ait “Dünyanın En Değerli 100 Markası” listesini açıkladı. Teknoloji şirketlerinin zirveye çıktığı listede, 1,3 trilyon dolarlık marka değeriyle Apple bir kez daha birinci sırada yer aldı. İşte 2025’in en değerli ilk 10 markası ve dikkat çeken gelişmeler…

Apple yeni bir araç içi teknoloji: CarPlay Ultra

Aylar süren ertelemelerin ardından Apple, merakla beklenen yeni nesil CarPlay teknolojisini resmen duyurdu.

Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nda IM Ekaterina Atalık birinci oldu

Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nda, 2025 yılının şampiyonu Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık oldu.

Şahika Ercümen Dominika’da 3 altın madalya elde etti

Dominika’da düzenlenen Uluslararası Serbest Dalış Turnuvası’nda milli sporcu Şahika Ercümen, 3 altın ile 2 gümüş madalya kazandı.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.