İnşaat sırasında işçiler buldu, 120 yıl sonra gün yüzüne çıktı! ‘Rus kırbacının korkusu altında berbat bir hayat yaşıyoruz’

Restorasyon Sırasında Bulunan 120 Yıllık Mektup: Rus Kırbacının Korkusu Altında Lehlerin Hayatı

“Değerli Beyefendiler,

Şu an içinde bulunduğumuz halleri size anlatmaya niyetlendim. Rus İmparatoru 2’nci Nikolay döneminde Rus idaresinin baskısı, Rus kırbacının korkusu altında inleyen biz Lehler, berbat bir hayat yaşıyoruz.”

Polonya’da bulunan duvarda gömülü bir mektupta yer alan bu sözler, 1905 tarihli bir mektupta gün yüzüne çıktı. Kazimierz Biskupi kasabasında bulunan 16’ncı yüzyıldan kalma bir manastırın restorasyonu sırasında keşfedilen mektup, köyün tarihi hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında manastırın girişinde bulunan haçın yerinden sökülmesiyle ortaya çıkan mektup, 1900’lerde Kazimierz Biskupi’de yaşamış nalbant Karol Szulc tarafından kaleme alındı.

Belediye Başkanı: “Harika Bir Sürpriz”

Kazimierz Biskupi Belediye Başkanı Grzegorz Maciejewski, keşfi sosyal medyada duyurarak “Hepimiz için harika bir sürpriz bu” dedi. Mektubun kasaba tarihine ışık tuttuğunu belirten Maciejewski, Szulc’un mektubunu Rusya’nın baskıcı politikaları döneminde yazdığını ifade etti.

Mektupta, 1905 Rus Devrimi ve Rus-Japon Savaşı gibi önemli tarihi olaylara da değiniliyor. Szulc, mektubunda savaşın vahşetini ve kasabada yaşananları anlatıyor. Mektup, köy papazının çabalarıyla inşa edilen kiliseye de değiniyor.

Lehlerin Mücadelesi ve Çarlık Dönemi

Polonya’nın o dönemki durumuna da değinen mektup, Rus İmparatorluğu’nun baskıcı politikaları ve Leh halkının yaşadığı zorluklara ışık tutuyor. Lehlerin talepleri karşılık bulmadığı gibi, çarlık yönetimi büyük baskı ve şiddet uyguluyordu.

Çarlık rejiminin karanlık yıllarında, Leh halkı ulusal özgürlük ve hak arayışlarını sürdürdü. Ancak bölgede sıkı yönetim ilan edilerek binlerce kişi cezaevlerine veya sürgüne gönderildi. Çar Nikolay’ın devrilmesiyle birlikte Lehlerin yaşadığı baskılar da son buldu.

Çar Nikolay’ın Sonu

Çar Nikolay, 1905 ayaklanmalarını atlattıktan sonra yönetimde reformlar yaparak devrilmekten kurtuldu. Ancak 1917’de Rus Devrimi ile tahttan indirilerek sürgüne gönderildi ve sonrasında infaz edildi. Nikolay’ın ve ailesinin ölümü, Rusya’nın tarihinin karanlık sayfalarından biri olarak hatırlanıyor.

Related Posts

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.

Son Dakika… Mansur Yavaş net konuştu: ‘Ankara’ya operasyon olacak mı?’ sorusuna yanıt verdi

Son dakika haberi… Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara tepki gösteren Yavaş, “Ankara’ya da operasyon olacak mı?” sorusuna yanıt verdi.

Diyabet hastası barbie bebek üretildi

Dünyaca ünlü oyuncak devi Mattel, yeni Barbie bebeğini diyabet hastası olarak tasarladı.

Dünyada bir ilk: Türkiye, yapay zekaya erişim engeli getirdi

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Atatürk’ün de bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını belirterek, Grok hakkında erişim engeli kararı aldı.

Macron, İngiliz Parlamentosu’nda konuştu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 8 Temmuz 2025 Salı günü İngiltere’ye gerçekleştirdiği üç günlük devlet ziyaretine başladı. Ziyaretin ilk durağı olan İngiliz Parlamentosu’nda milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyelerine hitap eden Macron, geniş …

Gazze’de bebekler ölümün eşiğinde: Mama ve süt kalmadı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımlara uyguladığı abluka, bölgedeki insani krizi de gitgide derinleştiriyor.