Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Tüketimine Dikkat!

Haziran ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte terleme ve sıvı kaybı da artmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarının gelmesi öncesinde uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, vücuttaki toksinlerin atılması, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için günde minimum 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘Sıvı Kaybı Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suyun temel bir gereklilik olduğunu belirten Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının sağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında artan terleme nedeniyle oluşan sıvı kaybının telafi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

‘Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin’

Sıvı ihtiyacının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suları gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sulu meyveler sıvı alımına katkı sağlasa da suyun yerine geçemez. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz. Hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi, sıvı kaybını artırabilir” şeklinde konuştu.

Vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı gibi belirtiler görülebileceğini belirten uzmanlar, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su tüketmemek vücut ısısının yükselmesine ve güneş çarpmasına neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, terleme azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta derhal serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut su ile ıslatılmalıdır. Bilinci açık olan hastalara sıvı verilmelidir. Fakat bilinci kapalı olan hastalara su verilmemeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.