Giyim enflasyonunda soru işaretleri: TÜİK ile piyasa verileri uyuşmuyor

Mart Ayı Enflasyonunda Giyim Harcamalarındaki Düşüş Dikkat Çekiyor

Mart ayı enflasyon verilerinde giyim harcamalarındaki düşüş, uzmanların dikkatinden kaçmadı. TÜİK tarafından açıklanan giyim enflasyonu, İTO, KKTC ve BKM gibi kurumların verileriyle ciddi şekilde ayrıştı. Özellikle banka ve kredi kartı harcamaları incelendiğinde, TÜİK’in giyim kalemindeki düşüşünün piyasadaki gerçek eğilimleri yansıtmadığı yönünde eleştiriler yükseldi. Prof. Dr. Hakan Kara başta olmak üzere birçok ekonomist, bu veriler arasındaki farkın sebeplerine odaklandı.

TÜİK Verilerine Göre Giyim Enflasyonunda Düşüş

TÜİK’in mart ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde bir düşüşle açıklanırken, ekonomistlerin merceğinde bu kez “giyim” harcamaları vardı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kalemleri arasında aylık bazda düşüş gösteren tek kalem olan giyim, diğer veri kaynaklarıyla olan uyumsuzluğu nedeniyle tartışma sebep oldu.

Giyim fiyatlarındaki düşüş, TÜİK verileriyle KKTC, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medya paylaşımında “Kendi kendine konuşan grafikler serisi bugün…” diyerek TÜİK ve İTO’nun giyim verilerini karşılaştırdı. Grafikteki ayrışma, dikkat çekici boyutlara ulaştığı görüldü.

Hakan Kara’nın Paylaştığı Diğer Veriler

Son 1 yılda giyim enflasyonu
TÜİK (TÜFE): %14,8
İTO (geçinme endeksi): %63,8
İTO (yeni fiyat endeksi): %61,1

FATİH ÖZATAY

Elinize sağlık. Ama bir dakika… Bir yanlışlık olmasın? TÜİK’in ve sizin (Web-TÜFE) Türkiye için ölçtüğünüz giyim ve ayakkabı endeksleri mi? Yoksa çok farklı iki ayrı ülkenin fiyat endeksleri mi? 🙂” ifadelerini kullandı.

ÖZLEM DERİCİ ŞENGÜL

“Giyimdeki anomali çok dikkat çekici. Hem anektodal verilerle teyit edilemiyor hem de genel talep koşulları canlı seyrederken sadece giyimde yılın ilk 3 ayında %12.2’lik bir düşüş görülmesi çok gerçekçi değil.” dedi.

SERDAR PAZI

enflasyona dair, tüik hesaplamalarına göre giyim ve ayakkabı sürekli geriliyor, İTO ile bu ay da farkın açıldığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı

BKM VERİLERİ HANGİSİNE YAKIN?

2017’den bu yana giyim endekslerine hem TÜİK hem de KKTC verilerinde bakıldığında; 2022 Ekim sonrasında ayrışma başlıyor.

TÜİK ve KKTC verilerindeki farklar, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinin de dahil edilmesiyle daha da belirginleşiyor. BKM verilerine göre, “giyim ve aksesuar” harcamalarındaki işlem başına tutarlarda yılın ilk iki ayında yüzde 3‘lük bir artış gözlemlenirken, TÜİK verileri ise giyim fiyatlarının 3 ayda yüzde 12 düştüğünü gösteriyor.

KKTC’de ise yılbaşından bu yana giyim fiyatları yüzde 1,02 oranında artış gösterirken, TÜİK verilerindeki değişim, giyim fiyatlarının büyük bir düşüş yaşadığını ortaya koyuyor. Bu durum, TÜİK’in giyim enflasyonunu ölçme konusunda geride kaldığını ve farklı veri kaynaklarının daha güncel veriler sunduğunu gösteriyor.

Son bir yılda giyim fiyatlarındaki değişim, KKTC, TÜİK ve BKM verileri arasında önemli farklar gösteriyor. KKTC’de giyim fiyatları yüzde 43, TÜİK’te yüzde 15 ve BKM işlem başına tutarlarda ise yüzde 50 oranında bir artış yaşanıyor.

Üç yıllık döneme bakıldığında ise farklar daha da belirginleşiyor. KKTC, TÜİK ve BKM verilerine göre giyim fiyatlarındaki değişim sırasıyla yüzde 493, yüzde 102 ve yüzde 396 oranında bir artış göstermekte. Bu veriler, farklı kaynakların giyim sektörüyle ilgili büyük farklılıklar sunduğunu ve TÜİK’in geride kaldığını gösteriyor.

Türkiye’deki banka ve kredi kartlarıyla yapılan giyim ve aksesuar harcamalarındaki işlem başına düşen ortalama harcama tutarlarının, TÜİK verilerinden ziyade KKTC verilerine daha yakın olduğu dikkatleri çekiyor.

TÜİK verilerindeki alt kalemlerdeki dönemsel değişiklikler ise şu şekilde:

Related Posts

Ömer Koç verdiği sözü tuttu, istifasını açıkladı

TOFAŞ, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Koç’un istifa ettiğini duyurdu. Şirket, nisan ayında yapılan Stellantis-TOFAŞ birleşmesi kapsamında Rekabet Kurumu’na verdiği taahhütte Ford Otosan ve TOFAŞ şirketlerinin yönetim kurulunda aynı anda Koç Ailesi mensuplarından bir üye bulunmayacağının sözünü vermişti.

Merkez Bankası haftalık rezerv verileri açıklandı: Türkiye’nin toplam altın ve döviz rezervi ne kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı. Peki Türkiye’nin altın ve dolar rezerv miktarları ne kadar? İşte Türkiye’nin rezervi hakkında yapılan açıklamalar.

Orta Doğu gerilimi New York borsasını vurdu: Petrol ve altın yükselişte! (13 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,9 azalarak 42.579,48 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 azalışla 6.000,56 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,08 kayıpla 19,450,93 puana geriledi. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıların risk iştahını …

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Mahfi Eğilmez üç siyasetçiyi işaret etti: ‘Onlar iş başındaysa sepetinizde altın olsun’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, İsrail’in İran’a düzenlediği askeri operasyonun ardından altın fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek, “Sepetinizde sigorta olarak biraz altın bulunmasında yarar var” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail İran’ı vurdu: Altın fiyatları uçuşa geçti! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

Ortadoğu’da yükselen gerilim piyasaları sarsarken, altın güvenli liman olarak öne çıktı. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıları harekete geçirdi. Altın fiyatları haftanın son gününde rekor seviyede bir yükseliş yaşadı. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…