“Erken evrede yakalanan skolyoz, egzersizle kontrol altına alınabilir”

Skolyoz Erken Teşhis İle Önlenebilir!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gökşen Gökşenoğlu, skolyozun ilerlemesini durdurmak ve başarılı bir tedavi süreci sağlamak için erken teşhisin kritik olduğunu vurguluyor. Gökşenoğlu, skolyozun erken evrede tespit edildiğinde uygun egzersiz tedavisi ile omurgadaki eğriliğin durdurulabileceğini hatta normal sınırlara döndürülebileceğini belirtiyor.

Adölesan çağında sık karşılaşılan skolyozun %2-4 arasında görüldüğünü hatırlatan Gökşenoğlu, özellikle kız çocuklarında skolyoz ilerleme riskinin erkeklere göre 8-10 kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Bu nedenle ergenlik döneminde düzenli taramaların önemine vurgu yapıyor.

“Ergenlikte Skolyoz Hızlı İlerliyor”

Doç. Dr. Gökşenoğlu, skolyozun çoğunlukla nedeni belirlenememiş tip (idiopatik) olduğunu ve ergenlik döneminde boy uzamasının hızlı olduğunu açıklıyor. Bu dönemde skolyozun da hızla büyüyebildiğini belirten Gökşenoğlu, erken müdahalenin tedavinin olmazsa olmazı olduğunu vurguluyor.

“Egzersizle Esneklik ve Düzelme Mümkün”

Skolyoz tedavisinde egzersizin etkinliğine dikkat çeken Gökşenoğlu, esnekliği korumanın ve artırmanın önemini vurguluyor. Egzersizlerin skolyozun ilerlemesini durdurmaya, eğriliği azaltmaya ve kozmetik görünümü iyileştirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

“Her Skolyoz Hastasına Özel Egzersiz Programı Uygulanmalı”

Doç. Dr. Gökşenoğlu, skolyoz tanısı alan her çocuğun tedavi programının kişiye özel olması gerektiğini vurguluyor. Skolyoz tedavisinin her hastaya özel olduğunu ve her egzersizin kişiye özel verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

“Doğru Egzersizle Cerrahi Öncesinde Skolyoz Derecesi Düşürülebilir”

Doç. Dr. Gökşenoğlu, doğru egzersiz programının cerrahinin başarı oranını artırabileceğini belirtiyor. Bazı vakalarda cerrahiye gerek kalmadan egzersizlerle olumlu sonuçlar alınabildiğine dikkat çekiyor.

“Skolyoza Karşı Etkili Egzersizler”

Gökşenoğlu, skolyoz tedavisinde 100 yıldan fazla bir süredir uygulanan özel egzersiz yöntemlerinin bulunduğunu açıklıyor. En yaygın ve etkili yöntemin Schroth metod olduğunu belirtiyor.

“Ebeveynlerin Tutumu Önemli”

Ebeveynlerin skolyoz tedavisinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Gökşenoğlu, egzersizi çocuklara zorla değil sevdirecekleri, yaşamlarının bir parçası haline getirecekleri şekilde yapmaları gerektiğini ifade ediyor.

“Çocukların Omuzlarındaki Asimetriye Dikkat”

Erken tanının önemine işaret eden Gökşenoğlu, çocuklarında yamuk oturma, omuzlardaki asimetrinin artması gibi durumların fark edilmesi durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.