Ebeveynlere ergenlikteki çocuklar için “yönetici değil, rehber olun” çağrısı

Ergenlik Döneminde Ailelerin Rolü: Yönetici Değil Rehber Olmak

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karadağ, ailelerin ergenlik sürecindeki çocuklarına yönetici pozisyonunda değil “rehber” rolünde yaklaşması gerektiğini bildirdi.

Dr. Mehmet Karadağ, AA muhabirine verdiği demeçte, ergenlik döneminde ailelerin bazı süreçleri yanlış yorumlayabileceği ve ergen bireylerle orta yol bulmaları gerektiğini belirtti.

Karadağ, ailelerin ergenlikte çocuklarının yanında olması ve doğru bilgileri aktarması gerektiğini vurgulayarak, “Ergenlik sürecinde ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık durumlarında ruh sağlığı uzmanlarına başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ergenlikte teknoloji bağımlılığının yanlış anlaşılmaması gerektiğini ifade eden Karadağ, ergenlerin teknolojiyi sosyal amaçlarla kullanabileceklerini, bu durumun olumlu bir şekilde ilerlemesinin mümkün olduğunu belirtti:

“Teknoloji bağımlılığı, belirlenmiş sınırlar çerçevesinde ele alınması gereken net bir tablodur. Ergenler teknolojiyi sadece uygun şekilde kullanmak, sosyalleşmek, eğlenmek veya bilgi edinmek için kullanabilirler. Bu nedenle, bağımlılık olarak nitelendirmek yerine kullanım süresi ve niteliğine bakarak değerlendirmek gerekir.”

Ailelerin Desteği Olumsuz Düşüncelerden Kurtulma İhtimalini Arttırıyor

Ergenlik döneminde aile desteğinin, bireyin yetişkinlik yolculuğunda adım adım ilerlemesine yardımcı olacak en önemli faktör olduğunu vurgulayan Karadağ, şunları söyledi:

“Aileler, çocuklarına yönetici değil rehber olarak yaklaştıklarında, çocukların motivasyonunu artırabilir ve ilgi duydukları alanlara destek olabilirler. Bu şekilde, ergenler aileden kopmayacaklar ve güçlü bir ilişkiyle büyüme süreçlerini deneyimleyecekler.”

Karadağ, ergenlik döneminde olumsuz çevresel etkenlerle başa çıkmak için kendine zarar verme, intihar gibi düşüncelere kapılan gençlerin ailelerinin rehberliğiyle olumsuz düşüncelerden kurtulma şanslarının artabileceğini belirtti.

Ergenlere daha olumlu bir şekilde yaklaşmanın önemine dikkat çeken Karadağ, “Ergenlik sürecinde, gençlerin verdiği tepkilere hemen karşı çıkma yerine onları anlamaya çalışmalı ve desteklemeye odaklanmalıyız. Ergenlere saygı göstermeli ve birlikte doğru veya ortak çözümlere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

İBB yolsuzluk soruşturması: 30 şüpheli hakkında tutuklama talebi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 52 şüpheliden adliyeye sevk edilen 48 şüphelinin ifade işlemleri tamamlandı. Şüphelilerden 18’i hakkında adli kontrol şartı uygulanırken, 30 kişi ise tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

İsrail, 2 Fransız heyetinin ülkeye girişine izin vermedi: Paris’ten Tel Aviv’e tepki

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail Büyükelçiliği’nin ülkeyi ziyaret etmek isteyen iki heyete izin vermemesine tepki gösterdi.

Kişisel cihazlar hedef alındı: 31 binden fazla bankacılık şifresi çalındı

Avustralya’da 31 binden fazla çalınmış bankacılık şifresinin, sanal ortamlarda paylaşıldığı ortaya çıktı.

Düğün konvoyunda havaya ateş açan kişiye gözaltı

İstanbul Bağcılar’da düğün konvoyunda silahla havaya ateş açtığı iddia edilen kişi gözaltına alındı.

Şafak Başa’nın doktorundan acil tahliye çağrısı: ‘Bazı ilaçları bitti, beyin kanaması riski var’

İBB’ye yönelik ikinci dalga operasyonda gözaltına alınan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın doktoru, Başa için tahliye çağrısında bulundu.

Emniyet ‘jammer’ alamaz dedi: İşte jammer alan AKP’li belediye!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ekrem İmamoğlu’nun toplantı yaptığı otelde valizlerde jammer olduğunun belirlenmesi üzerine “Belediye başkanları ve belediyelerin frekans kesici kullanması Türk Ceza Kanu’na göre suçtur” açıklamasını yaptı. İşte jammer satın alan AKP’li belediye!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir