Ebeveynlere ergenlikteki çocuklar için “yönetici değil, rehber olun” çağrısı

Ergenlik Döneminde Ailelerin Rolü: Yönetici Değil Rehber Olmak

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karadağ, ailelerin ergenlik sürecindeki çocuklarına yönetici pozisyonunda değil “rehber” rolünde yaklaşması gerektiğini bildirdi.

Dr. Mehmet Karadağ, AA muhabirine verdiği demeçte, ergenlik döneminde ailelerin bazı süreçleri yanlış yorumlayabileceği ve ergen bireylerle orta yol bulmaları gerektiğini belirtti.

Karadağ, ailelerin ergenlikte çocuklarının yanında olması ve doğru bilgileri aktarması gerektiğini vurgulayarak, “Ergenlik sürecinde ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık durumlarında ruh sağlığı uzmanlarına başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ergenlikte teknoloji bağımlılığının yanlış anlaşılmaması gerektiğini ifade eden Karadağ, ergenlerin teknolojiyi sosyal amaçlarla kullanabileceklerini, bu durumun olumlu bir şekilde ilerlemesinin mümkün olduğunu belirtti:

“Teknoloji bağımlılığı, belirlenmiş sınırlar çerçevesinde ele alınması gereken net bir tablodur. Ergenler teknolojiyi sadece uygun şekilde kullanmak, sosyalleşmek, eğlenmek veya bilgi edinmek için kullanabilirler. Bu nedenle, bağımlılık olarak nitelendirmek yerine kullanım süresi ve niteliğine bakarak değerlendirmek gerekir.”

Ailelerin Desteği Olumsuz Düşüncelerden Kurtulma İhtimalini Arttırıyor

Ergenlik döneminde aile desteğinin, bireyin yetişkinlik yolculuğunda adım adım ilerlemesine yardımcı olacak en önemli faktör olduğunu vurgulayan Karadağ, şunları söyledi:

“Aileler, çocuklarına yönetici değil rehber olarak yaklaştıklarında, çocukların motivasyonunu artırabilir ve ilgi duydukları alanlara destek olabilirler. Bu şekilde, ergenler aileden kopmayacaklar ve güçlü bir ilişkiyle büyüme süreçlerini deneyimleyecekler.”

Karadağ, ergenlik döneminde olumsuz çevresel etkenlerle başa çıkmak için kendine zarar verme, intihar gibi düşüncelere kapılan gençlerin ailelerinin rehberliğiyle olumsuz düşüncelerden kurtulma şanslarının artabileceğini belirtti.

Ergenlere daha olumlu bir şekilde yaklaşmanın önemine dikkat çeken Karadağ, “Ergenlik sürecinde, gençlerin verdiği tepkilere hemen karşı çıkma yerine onları anlamaya çalışmalı ve desteklemeye odaklanmalıyız. Ergenlere saygı göstermeli ve birlikte doğru veya ortak çözümlere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Öğretmenler ne istiyor

Yaşadıkları sorunları çözüm bekleyen öğretmenler seslerini meydanlardan duyurmaya çalışıyor: Adil kontenjan, ek atama istiyoruz, hayallerimizi yıkmayın.

ABD Başkanı Trump, “vergi indirimi” tasarısını imzaladı: Muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren tasarıyı imzalayarak yasalaştırdı. Trump “Bu yasa tasarısı muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek ve ülkeyi ayakta tutan çalışkan vatandaşları ayağa kaldıracak” diye konuştu.

Mezuniyet töreninde diplomasını yırtmıştı: Doruk Dörücü serbest

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde diplomasını yırtan CHP Gençlik Kolları üyesi Doruk Dörücü adliyeye sevk edildi. Doruk Dörücü serbest bırakıldı.

Son Dakika… İnan Kıraç davasında yeni gelişme

Son Dakika Haberi… İş insanı İnan Kıraç’ın (87), Emine Alangoya (75) ile yaptığı evliliğin iptali istemiyle kızının mahkemeye başvurduğu davanın duruşması 18 Temmuz’a ertelendi.

Kazandığı 1.3 milyon TL hayatını mahvetti: İki yıldır mücadele ediyor

İki çocuk annesi bir kadın, bahis oynayarak 25 bin sterlin (yaklaşık 1.3 milyon TL) kazanmasının hayatındaki en kötü olay olduğunu söylüyor…

Cinsel tacizle mücadele için polislere bu oyunu oynatıyorlar

Danimarka’da polis, dolandırıcılık ve cinsel taciz gibi suçlarla mücadele etmek için yenilikçi bir yöntem uyguluyor: Çevrimiçi oyunlar ve sosyal medya platformlarında “devriye gezmek”.