Bolu’da Yangın Sonrası Turizm Krizi

Bolu Otelleri, Yangın Faciasının Ardından İlgisiz Kaldı

Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bolu’daki otellere ilgi azaldı. Kentin turizm sektörü, ekonomisinin önemli bir kısmını oluştururken, otel sahipleri krizin üstesinden gelmek için bir araya geldi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, “Bolu, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Yanlışlar yüzünden tüm kentin cezalandırılmasına karşıyız” dedi.

21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasının ardından Bolu’daki turizm tesislerine olan ilgi düştü. Özellikle tatil günlerinde %90’a varan doluluk oranları, yangın sonrasında %20’lere geriledi. Turizm sektöründeki bu düşüşün ardından harekete geçen otel sahipleri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Ticaretin Kalbi Turizm Çalıştayı’nda bir araya geldi. Çalıştaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, kamu kurumları ve otel yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, çalıştayın açılış konuşmasında, “Bolu, yılda milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Turizm sektörü, 10 bin yatak kapasitesiyle 7 bin kişiyi istihdam ediyor ve Bolu ticaretinin %25’ini oluşturuyor. Ancak yangın sonrası ciddi bir düşüş yaşandı. Bir yanlışın tüm kenti etkilemesine karşıyız. Tatil dönemlerinde %90 doluluk oranına sahip olan otellerde, Ramazan Bayramı’nda bu oran %15-20’ye kadar düştü. Bu nedenle acil bir çözüme ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kenti Negatif Etkileyen Yangın Faciası

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otel yangınının kenti olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getirdi: “Turizm Bakanlığı’ndan, eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre istiyoruz. Kentimiz, yaşanan olaydan dolayı olumsuz bir şekilde anılmaya başladı. Bu durum, doluluk oranlarına da yansıdı. Bu olayın kentimizde meydana gelmiş olması, Bolu’yu diğer şehirlerden farklı kılıyor. Konuyu öncelikli gündem maddemiz haline getirdik. Valilik koordinasyonunda oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Ne yazık ki birçok otelde eksiklikler tespit edildi ve bazıları için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu nedenle bir süre daha zaman kazanmamız gerekiyor. Turizm Bakanlığı’ndan, konaklama tesislerindeki riskleri belirleyerek bir master plan oluşturmak için 1 yıl süre talep edersek daha iyi olur.”

Otel İşletmecileri Eksik Ruhsat Problemi Yaşıyor

Otel işletmecisi Emrah Yaman, otellerin yangın ve deprem açısından denetlenmesinden kaynaklanan mevzuat eksiklikleri sebebiyle gerekli ruhsatları alamadıklarını belirtti. Yaman, “2017 yılında açtığım otel, yangın yönetmeliğine göre yapıldı. Ancak 2018’de yapılan güncelleme ile ikinci bir yangın merdiveni gerekliliği ortaya çıktı. Mevcut müşteri merdivenini yangın merdiveni olarak kullanmamızda bir sıkıntı yok. Oteli, yeni yangın yönetmeliğine uygun hale getirdik ancak yapı kontrolünden çıkan eksiklikler nedeniyle ruhsat alamıyoruz. Fiziken hazırladığımız binaları prosedür olarak onaylatamıyoruz. Bu durum, ek yönetmeliklerin getirilmesiyle çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Avrupalı şirketlerden 12 milyar euroluk dava

Google, Avrupa’da özel şirketler tarafından 12 milyar euroyu aşan çeşitli antitröst ve rekabet ihlali davalarıyla karşı karşıya. Bloomberg’de yer alan habere göre başlıca davalar şöyle:

Tüketimi azaltmak için 5 püf noktası

Üreticinin önerdiğinden bir veya iki onda bir daha fazla (daha fazla değil) lastik basıncını hafifçe artırmak yuvarlanma direncinin azalmasına neden olur . Lastik basıncını lastikler soğukken kontrol edin. Bu basit yolla, 100 km’de yaklaşık 0,2 …

ABD’de enflasyon beklentilerin altında

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,3 ile beklentilerin altında arttı.

NESİL dergimiz

Bir “akademisyen” aleyhimde atmış tutmuş, bir sürü yalan, iftira, yakıştırma… Bunlarla uğraşacak değilim. Bunu vesile kılarak 39 yıl önce çıkarmaya başladığımız ve dört yıl kadar devam eden NESİL dergimiz hakkındaki ifadesini nakledip, bu dergiyi Hatırat’ımdan alarak tanıtacağım: “… birinci grubun (Beni ve arkadaşlarımı kastediyor) ‘Nesil’ adı verilen çapı, çerçevesi belirsiz garip bir oluşum etrafında kümelenmiş olduğunu fark ettik…” Böyle diyor ‘adam’. Şimdi bakalım bizim camiamızın ve dergimizin

Yetersiz sekülerler ezik sağcılara karşı

Cidden dünyanın en kabzımal sekülerleri ile en ezik sağcıları güzel ülkemize doluşmuş durumdalar. Bu da bizim büyük imtihanımıza dönüşmüş durumda. Aslında dışarıdan bakabilsek çok eğlenceli, çok neşeli bir durum ama her gün maruz kalınca kabak tadı veren bir ıstırap halini alıyor mesele. Dinlediniz mi Nevşin Mengü’yü bilmem. Tamı tamına şöyle söylüyor: “Aslında Fatih Sultan Mehmet, AK Parti’nin idealize edebileceği bir figür değil. Adam kaç dil konuşan bir adam. Fatih Sultan Mehmet aslında Türkiye’de

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi