Bakan Yumaklı’dan virüslü domates tohumuna ilişkin açıklama

Bakan Yumaklı, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı.Türkiye’ye gelen domates tohumlarında virüs tespit edildiği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Yumaklı, Türkiye’ye giren ürünlerin standartlara göre denetlendiğini belirtti.

Bu sürecin “sıfır toleransla” devam ettiğinin altını çizen Yumaklı, “Gelen ve bizim açımızdan uyumlu olmayan ürünler bu şekilde tespit edildi. Mahrecine iade edildi. Bu ilk kez olan bir şey değil. Farklı zamanlarda farklı ürünler ülkemize gelebiliyor. Bunların ülkemize girişi yapılmadan analizleri tamamlanır. Sağlık sertifikalarıyla karşılaştırılır, herhangi bir uygunsuzluk varsa mahrecine iade edilir. Bunun dışında bizi endişeye sevk edecek bir durum söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, son günlerde ihraç edilen ürünlerin yüksek oranda pestisit içerdiği gerekçesiyle iade edildiğine yönelik iddiaların sorulması üzerine, “Tespit edilenleri ülkeye almadan imha ediyoruz.” dedi.

Türkiye’ye iade edilen ürünlerin tamamının pestisit nedeniyle geri gönderildiği bilgisinin doğru olmadığını vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Bunların bazıları, aflatoksin dediğimiz küflenmeye bağlı üründe meydana gelen değişiklikler de olabiliyor. Bununla ilgili denetimleri de sıkılaştırdık. Herhangi bir firmanın 2’den fazla ürünü geri dönmüşse biz ona hem paketleme tesisinde ve tarlada hem yurt dışına çıkamadan gümrükte mutlaka yeni bir analiz yapıyoruz. 2 kez analiz yaparak gönderiyoruz. Pestisit kalıntısı nedeniyle geri dönen ürünlerde yüzde 35 oranında azalma var. Bunu azaltmaya devam edeceğiz.”

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

‘Web Siteleri ve Mobil Uygulamaların Erişilebilirliği İzleme Komisyonu’ kuruldu

Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliğini izlemek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında Web Siteleri ve Mobil Uygulamaların Erişilebilirliği İzleme Komisyonu …

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 13 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 722 milyar 121 milyon 541 bin lira artarak 23 trilyon 768 milyar 121 milyon 209 bin liraya çıktı.

Piyasada gecelik faiz politika faizine geriledi

Piyasada gecelik faiz politika faizine geriledi

SGK kanunda değişiklik yapılacak: En düşük emekli maaşına yapılacak zam belli oldu

Asgari ücretin altında aylık alan ve açlık sınırının altında yaşayan en düşük emekli maaşını alanlar, ekonomik krizi en derinden hisseden kesim olarak öne çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz günü açıklayacağı 6 aylık enflasyon …

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kalıcı refah artışı için sağlam bir zemin oluşturuyoruz

Merkez Bankası tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Bakan Şimşek, uygulanan program sayesinde Türkiye’nin dayanıklılığının önemli ölçüde arttığını belirtti.