Dünyanın ilk ‘hamile robotu’ geliyor

Kaiwa Technology’nin kurucusu Dr. Zhang Qifeng’in geliştirdiği bu robot, karnına yerleştirilecek yapay rahim aracılığıyla döllenmeden doğuma kadar tüm süreci taklit edebilecek. Yapay rahim, besinleri bir hortumla alacak şekilde tasarlanıyor. İlk prototipin gelecek yıl tanıtılması ve yaklaşık 100 bin yuan (yaklaşık 570 bin TL) fiyatla satışa çıkması bekleniyor.

“ETİK DIŞI” VE “DOĞAYA AYKIRI” BULUNDU

Dr. Zhang, yapay rahim teknolojisinin olgun bir aşamaya geldiğini, şimdi bu sistemin robota entegre edilerek gerçek insanla etkileşim içinde hamilelik sürecinin sağlanabileceğini belirtti. Guangdong Eyaleti’nde yetkililerle etik ve yasal çerçeve üzerine forumlar düzenlediklerini, politika ve yasa önerileri sunduklarını açıkladı.

Ancak embriyonun nasıl oluşturulacağı ve yapay rahme nasıl yerleştirileceği konusunda henüz teknik ayrıntılar paylaşılmadı. Gelişme, Çin sosyal medyasında büyük yankı uyandırırken, bazı kullanıcılar teknolojiyi “etik dışı” ve “doğaya aykırı” buldu. Eleştiriler, fetüsün anneden koparılmasının “bağ kurma sürecine zarar vereceği” yönünde yoğunlaştı.

KİMİSİ “FIRSAT” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Buna karşın bazı kişiler de bu buluşu hamilelikle ilgili sağlık riskleri ve zorluklardan kurtulma fırsatı olarak değerlendirdi. Bir kullanıcı, “Pek çok aile yapay döllenme için ciddi paralar harcıyor ve başarısız oluyor. Bu teknoloji topluma katkı sağlar” yorumunu yaptı.

Bilim insanları daha önce “biyotorba” adı verilen yapay rahim benzeri sistemle erken doğan kuzu yavrularını haftalarca yaşatmayı başarmıştı. Bu sistem, amniyotik sıvı dolu koruyucu bir torba ve besin açısından zengin kan akışı sağlayarak fetüsün gelişimini sürdürmesine imkan tanımıştı.

“YAPAY RAHİM” FEMİNİSTLERİN HEDEFİNDE

Hamile robot projesi yalnızca erken doğan bebekler için değil, döllenmeden doğuma kadar tüm süreci kapsayacak şekilde tasarlanıyor. Feminist düşünür Andrea Dworkin gibi bazı isimler ise 1970’lerden bu yana yapay rahim fikrine, kadınların biyolojik rollerini “değersizleştireceği” endişesiyle karşı çıkıyor.

2022’de Philadelphia Çocuk Hastanesi’nden araştırmacılar, yapay rahim teknolojisinin “hamileliği değersizleştirebileceği ve kadınların bu süreçten aldığı güç, tatmin ve anlamı azaltabileceği” uyarısında bulunmuştu.

Related Posts

1. Lig’den İtalya şampiyonuna: Napoli, Iğdır FK ile el sıkıştı

Napoli, 18 yaşındaki forvet Özder Özcan’ı satın alma opsiyonuyla kiralamak için Iğdır FK ile anlaştı.

Kadıköy’de tarihi gece! Tribünlerden dünya rekoru

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu’nda Fenerbahçe, sahasında Hollanda temsilcisi Feyenoord’u 5-2 mağlup ederek play-off turuna yükseldi. Fenerbahçe taraftarı, Jhon Duran’ın golünden sonra 154.9 desibel sesle tekrardan dünya rekoru kırdı.

Vali Turan’dan Sağlık ve İbadet Ziyaretleri

Kırklareli Valisi Uğur Turan, sağlık yatırımları ve yeni cami projeleri hakkında bilgi aldı.

Mali’de darbe girişimi engellendi

Mali’de güvenlik güçleri, ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir darbe girişimini engellediklerini duyurdu. Devlet televizyonunda yayımlanan bildiride, ordu içinden tuğgeneral ve yarbayların da dahil olduğu marjinal grubun, Mali’nin yeniden inşa …

İyi Parti’den iktidara kadın cinayetleri tepkisi: 3 Temmuz’dan bugüne kadar ise 76 kadın daha öldürüldü!

İyi Parti’den iktidara kadın cinayetleri tepkisi: 3 Temmuz’dan bugüne kadar ise 76 kadın daha öldürüldü!

CHP’den Beyoğlu Belediye Başkanı İnan’ın gözaltına alınmasına tepki: Yargıyı dizayn edebilirsiniz belki ama millet iradesinin önünde duramazsınız

CHP’den Beyoğlu Belediye Başkanı İnan’ın gözaltına alınmasına tepki: Yargıyı dizayn edebilirsiniz belki ama millet iradesinin önünde duramazsınız