Güneş Sistemi’nin kıyısında “Fosil Dünya” keşfedildi!

Güneş Sistemi’nin Uzak Sınırlarında Yeni Bir Gök Cismi Keşfedildi: Ammonite

Gök bilimciler, Güneş Sistemi’nin uzak sınırlarında, “Ammonite” adı verilen bir gök cismi keşfetti. Neptün’ün ötesinde yer alan ve “Trans-Neptunian Object (TNO)” olarak sınıflandırılan “Ammonite”, yörüngesinin eliptik olmasıyla dikkat çekiyor. Bu özelliğiyle, bilim insanları “Ammonite”ı “Sedna” gibi yalnızca üç benzeri daha bulunan “Sednoid” grubuna dahil ediyor. “Sednoid”ler, Güneş’e en yakın geçiş noktaları (perihelion) 60 astronomik birimin (au) üzerinde bulunuyor.

Astronomlar, bu tür nesnelerin yörüngelerini açıklamak için “Gezegen Dokuz” adını verdikleri, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegenin varlığını öne sürüyor. Ancak “Ammonite”ın yörüngesi, diğer “Sednoid”lerden farklılık gösteriyor. Araştırmacılara göre, bu durum, “Gezegen Dokuz” hipotezini daha da karmaşık hale getiriyor. “Ammonite”ın yörüngesi, bilgisayar simülasyonlarına göre Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana, yaklaşık 4,5 milyar yıldır kararlı bir şekilde seyrediyor. Nesne ilk kez 2023 yılında “Subaru Teleskobu”yla tespit edilmiş, kesin tanımlama ise 2024’te Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu ve arşiv verileriyle yapılmış. Keşif, “FOSSIL (Formation of the Outer Solar System: An Icy Legacy)” adlı gözlem programı kapsamında gerçekleşti. Program, Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerindeki buzul nesneleri incelemeyi amaçlıyor.

“Ammonite”, şimdiye kadar gözlemlenememiş bir yörünge bölgesinde bulunuyor. Bu bölge, gök bilimcilerin “q-gap” adını verdiği ve neden boş kaldığı bilinmeyen bir yörünge aralığını temsil ediyordu. Araştırmanın yazarlarına göre, “Ammonite” bu boşluğu doldurarak önemli bir eksik halkayı tamamladı.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Yukun Huang, “Ammonite”ın yörüngesinin diğer Sednoid’lerle uyuşmamasının, “Gezegen Dokuz”un varlığını sorgulayan bir durum olabileceğini belirtiyor. Huang, bu nesnelerin oluşumunda, zamanında Güneş Sistemi’nde bulunan ama sonra dışarı atılan bir gezegenin etkili olabileceğini belirtiyor. (DHA)

Related Posts

Beşiktaş’ta Kaza: Otomobil Yangın Musluğuna Çarptı

Beşiktaş’ta direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü, yangın musluğuna çarptı; cadde göle döndü.

Burdur’da kayıp alzheimer hastası yaşlı kadın arazide sağ olarak bulundu

Burdur’un Ağlasun ilçesine bağlı Yeşilbaşköy’de kaybolan 83 yaşındaki Alzheimer hastası Emine P., yoğun arama çalışmaları sonucu evine 3 kilometre uzaklıkta sağ olarak bulundu.

Aliağa FK, Musa Şahindere ile Anlaştı

Aliağa FK, 23 yaşındaki sol bek Musa Şahindere ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Trabzonspor Zob Ahan’ı 4-0 Yendi

Trabzonspor, Erzurum’daki hazırlık maçında Zob Ahan’ı 4-0 mağlup etti. Sikan, Mustafa, Augusto ve Boran gollerini attı.

Ünlü futbolcu itiraf etti! Ronaldo’yla tokalaştığı için ellerini yıkamamış

Suudi Arabistan ekibi Al Riyadh’ta forma giyen Mohamed Konate, Cristiano Ronaldo ile karşılaştığı maçtan bir anısını paylaştı. Ronaldo ile maç içerisinde tokalaştığını açıklayan Konate, ”Çocukluğumdan beri onu izliyorum ve ona karşı oynamak çok güzeldi. Tokalaştıktan sonra uzun bir süre elimi yıkamadım. Ronaldo ile tokalaşmıştım. Gerçekten harikaydı.” dedi.

Buca’da Yangın Kontrol Altına Alındı

İzmir Buca’da çıkan yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.