Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

İç Hastalıkları Uzmanı, Yanlışlıkla Yutulan Cisimleri Koleksiyon Yaptı

Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastalarından çıkardığı yabancı cisimleri koleksiyon haline getirdi. Bu cisimler arasında para, mıknatıs, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncaklar yer alıyor.

Prof. Dr. Akçam, genellikle çocukların mide veya nefes borusuna kaçırdığı ve cerrahi müdahale gerektiren cisimlerin 10 yılda 350 çocuktan çıkarıldığını belirtiyor. Yemek borusunda sıkışan cisimler yüzünden yemek yiyemeyen çocuklarla karşılaştıklarını ve nefes borusuna kaçan cisimlerin ise öksürük ve solunum sıkıntısına neden olduğunu ifade ediyor.

En Çok Madeni Para Çıkarıldı

Yabancı Cisim Yutmanın Tehlikeleri

Prof. Dr. Akçam, hastaların şikayetleri ve ailelerin anlattıkları hikayelere göre tedavi uyguladıklarını, film çekimlerinde cam veya plastik gibi maddelerin görülmediğini belirtiyor. Endoskopi ile cisimleri belirleyip gerekli prosedürlerle çıkardıklarını vurgulayan Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici cisimlerin yemek borusuna zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Yabancı cisimlerin tehlikelerini anlatan Akçam, damarlara zarar verip kanamaya, tıkanıklığa, delinmeye, enfeksiyona ve zehirlenmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Ailelere Uyarılar

Prof. Dr. Akçam, ailelere çocukları için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğunuzun erişebileceği yerlerde metal para, mıknatıs, toka gibi küçük cisimler bırakmayın. Özellikle temizlik malzemelerini çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklayın ve çocuğunuzu bu cisimlerden uzak tutun.”

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.