Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz Aylarında Kalp Sağlığına Dikkat!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Samim Emet, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle kalp-damar hastalığı olan bireylerin bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Kalp-damar hastalığı bulunan kişilerde sıcak hava ile birlikte kalbin iş yükünün ciddi oranda arttığını belirten Doç. Dr. Emet, “Sıcaklık arttıkça kalbin iş yükü de artar. Özellikle 50 yaş üzeri, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği gibi ek hastalıkları olan kişilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor” diyor.

Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor

Terleme ile vücudun su ve elektrolit kaybettiğine işaret eden Doç. Dr. Emet, “Tansiyon ilaçları bazı durumlarda susama hissini azaltabilir. Su tüketimini ihmal eden kişilerde tansiyon düşüklüğü, bayılmalar ve hatta hayati tehlike oluşturan ritim bozuklukları ortaya çıkabilir” uyarısında bulunuyor.

Bu dönemde sıvı alımının artırılması ve gerektiğinde kullanılan ilaçların doktor kontrolünde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Emet, “Yazın alınan ilaç miktarı kışın fazla gelebilir. Bu sebeple doktor ile iletişim halinde olunmalıdır” şeklinde uyarıda bulunuyor.

Kalp Krizi ve İnme Riski Artıyor

Aşırı sıcaklık ve yüksek nemin kalp krizlerine neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Samim Emet, New York’ta yapılan bir çalışmada 2025 yılında yaz aylarında inme riskinin %200 arttığı gözlemlendiğini aktarıyor. Nem oranının %70’in üzerine çıkması durumunda bu riskin daha da arttığına dikkat çekiyor. Benzer şekilde, sıcak hava ile birlikte kalp krizi vakalarında da artış görüldüğünü söylüyor.

Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat!

Doç. Dr. Emet, yaz aylarında ağır egzersizlerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Açık hava sporları sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Emet, genetik yatkınlığı olan kişilerde genç yaşta kalp sorunlarının ortaya çıkabileceğini söylüyor. Spor yapmadan önce mutlaka kardiyolojik kontrolün şart olduğunu ifade ediyor.

Emet, genç yaşta spor sırasında kalp krizi geçiren vakaların da olduğunu hatırlatarak, “28 yaşında bir hastamız halı saha maçı sırasında kalp krizi geçirdi. Sonradan pıhtılaşma eğilimi ile ilgili genetik riskler araştırıldı. Her durumda altta yatan sebep farklı olabilir. Bu nedenle bilinçli olmak çok önemlidir” diyor.

Güneşin En Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkmayın

Kalp hastalığı olan kişilerin, güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Emet, dışarı çıkılması gerektiğinde şapka takılması, açık renkli kıyafetler giyilmesi ve mutlaka suyun yanlarında bulundurulması gerektiğini vurguluyor.

Doç. Dr. Emet, yaz aylarında kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için kişisel farkındalık ve doktor takibinin hayati önem taşıdığını söyleyerek açıklamasını tamamlıyor.

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.