İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

Akın Tekstil Konkordato Sürecinde

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti.

İstanbul Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 1 yıl kesin mühlet verdi.

Aile Anlaşmazlıkları Kriz Yarattı

Mart 2025’te geçici konkordato talebiyle mahkemeye başvuran Akın Tekstil’in, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaklar arasında yaşanan çekişmeler nedeniyle ciddi bir darboğaza sürüklendiği belirtiliyor. Kurucular Rüştü Akın ve Ali Haydar Akın ailelerinin temsilcileri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının, özellikle banka ilişkilerini zedelediği ve finansman kaynaklarını kuruttuğu ifade ediliyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, azınlık pay sahiplerinin açtığı davaların şirketin itibarını zedelediği, bu durumun da dış kaynak bulmayı imkânsız hale getirdiği vurgulandı. Konkordato bu nedenle “kaçınılmaz” olarak tanımlandı.

Alacaklılar Kurulu Oluşturulacak

18 Haziran 2025’teki duruşmada alınan kesin mühlet kararıyla birlikte Akın Tekstil hakkında devam eden tüm icra, iflas, ihtiyati haciz ve muhafaza işlemleri durduruldu. Ayrıca şirketin malvarlıklarının devri ya da üzerlerine herhangi bir hak tesis edilmesi mahkeme kararıyla yasaklandı.

Konkordato komiser heyeti, önceki sürede olduğu gibi görevine devam edecek. Patronlar Dünyası’nın haberine göre şirketin 125 milyon TL’yi aşan borcu nedeniyle alacaklılar kurulu oluşturulacak ve yapılandırma süreci bu kurulun denetiminde ilerleyecek.

İhracat Devi Zorda

Akın Tekstil, 2024 yılında 34,6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere, Avrupa’ya kumaş ve hazır giyim ürünleri gönderen şirketin Lüleburgaz ve İstanbul’daki taşınmazlarının toplam değeri 3,8 milyar TL’nin üzerinde.

Ancak güçlü varlık yapısı, iç sorunların ve sektör kaynaklı mali baskıların önüne geçemedi. Yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, finansmana erişim zorluğu ve aile içi çekişmeler şirketi konkordatoya sürükledi.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Araç sahipleri dikkat! Sigortada yeni dönem bugün başladı

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren araç sigortalarında önemli değişiklik bugün itibarıyla hayata geçti. Kaza sonrası ağır hasar gören araçlar perte çıkarılıyor ve sigorta şirketi bu masrafı karşılıyordu. Bundan böyle araçları perte çıkarmak daha da zorlaşacak. İşte detaylar…

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.

Sektör temsilcileri İstanbul’a yapılacak kiralık sosyal konut hamlesini değerlendirdi

İstanbul’da hayata geçirileceği açıklanan kiralık sosyal konut projelerinin kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirten sektör temsilcileri, bu adımın son derece yerinde olduğunu bildirdi.