Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Kayseri’de ısınan hava ile birlikte artan kene vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, piknik ve açık hava etkinlikleri sonrasında özellikle çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kene deriyi delip kan damarına ulaşabileceği her yerde tutunabilir. Çocuklarda ve açık alan ziyaretlerinde dönüşte bütün vücudun detaylı şekilde incelenmesi önemlidir. Saçlı deri, koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülmeyen bölgeler ihmal edilmemelidir. Bir keneyle karşılaşıldığında kesinlikle hekime başvurulmalı ve keneyi çıkarmak için elle temas edilmemelidir” şeklinde konuştu.


“ELLE ÇIKARILMAMASI EN UYGUNU”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği şekilleri vurgulayan Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kene ısırığıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulaşabilir. Ancak asıl risk keneyi çıkarırken ortaya çıkar. Bazı kişiler kene tutarken ateş uygular. Kene canlı olduğu sürece ısırılan bölgeden vücuda virüs bulaşabilir. En yaygın hata keneyi elle çıkarmaktır. Keneyi çıkarmak için eldiven, bez veya başka bir aracı kullanmak daha güvenlidir. Bunun yanı sıra mümkünse el temasından kaçınılmalıdır. Kene çıkarma işlemi bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Keneyi kendi yöntemlerinizle çıkarmak enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle keneyi parmaklarımızla ezme hatası yaygındır ve virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle bu tür yanlış uygulamalardan kaçınmak önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.