Zirai don 7 milyon ton ürünü vurdu; etkisi gelecek yılı da saracak

Türkiye’de Bu Yıl Meyve Üretiminde Ciddi Kayıplar Yaşandı

Ülkemizde meyve üretimi bu yıl ciddi şekilde zarar gördü. Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi olarak kaydedilen soğuk hava dalgası, yaklaşık 7 milyon tonluk meyve kaybına yol açtı. TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, ağaçların da zarar görmesi ile bu kaybın sadece bu yıla değil, gelecek yılın üretimine de olumsuz etki edeceğini belirtti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 2024 yılı için Türkiye genelinde 28 milyon tonluk meyve üretimi beklendiğini, ancak bu rakamın 21 milyon tona kadar düşebileceğini dile getirdi. Özcan, kayısı üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye, dünyadaki yaş kayısı üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Ancak son beş yılda iklim değişikliğinden kaynaklı krizler yaşıyoruz. Rekolte tahminleri 170 bin tonlardan 70 bin tonlara düştü. Ağaçların gördüğü zararın boyutunu henüz tam göremedik. Bu yıl bakım maliyetleri de iki katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa’da Üzümde Büyük Kayıp

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu yıl üzümde yüksek verim beklentisi olduğunu ancak iki kez yaşanan don nedeniyle 300 bin tonluk beklentinin 125-150 bin tona düştüğünü aktardı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, don kaynaklı kayıpların azaltılması için budama, doğru zamanda sulama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi yöntemlerin önemine vurgu yaptı. Suiçmez, küçük ve orta ölçekli üreticiler için kredi faizlerinin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Bu üreticilerin desteklenmesi, hem gıda fiyatlarını kontrol altında tutmak hem de üretici kaybını önlemek açısından kritik” dedi.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama, sisleme, dumanlama, ısıtıcılar ve don pervaneleri gibi yöntemlerle donla mücadele edilebileceğini belirtirken, örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılmasının da etkili bir çözüm olabileceğini ifade etti. Saraçoğlu, “Seyyar örtüleme sistemleriyle meyveleri birkaç gün dondan korumak mümkün olabilir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Mahfi Eğilmez: Üç önemli güncel göstergenin analizi

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Araç sahipleri dikkat! Sigortada yeni dönem bugün başladı

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren araç sigortalarında önemli değişiklik bugün itibarıyla hayata geçti. Kaza sonrası ağır hasar gören araçlar perte çıkarılıyor ve sigorta şirketi bu masrafı karşılıyordu. Bundan böyle araçları perte çıkarmak daha da zorlaşacak. İşte detaylar…

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %38,16 arttı, aylık %2,37 arttı.

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.

Sektör temsilcileri İstanbul’a yapılacak kiralık sosyal konut hamlesini değerlendirdi

İstanbul’da hayata geçirileceği açıklanan kiralık sosyal konut projelerinin kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirten sektör temsilcileri, bu adımın son derece yerinde olduğunu bildirdi.