İnşaat sırasında işçiler buldu, 120 yıl sonra gün yüzüne çıktı! ‘Rus kırbacının korkusu altında berbat bir hayat yaşıyoruz’

Restorasyon Sırasında Bulunan 120 Yıllık Mektup: Rus Kırbacının Korkusu Altında Lehlerin Hayatı

“Değerli Beyefendiler,

Şu an içinde bulunduğumuz halleri size anlatmaya niyetlendim. Rus İmparatoru 2’nci Nikolay döneminde Rus idaresinin baskısı, Rus kırbacının korkusu altında inleyen biz Lehler, berbat bir hayat yaşıyoruz.”

Polonya’da bulunan duvarda gömülü bir mektupta yer alan bu sözler, 1905 tarihli bir mektupta gün yüzüne çıktı. Kazimierz Biskupi kasabasında bulunan 16’ncı yüzyıldan kalma bir manastırın restorasyonu sırasında keşfedilen mektup, köyün tarihi hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında manastırın girişinde bulunan haçın yerinden sökülmesiyle ortaya çıkan mektup, 1900’lerde Kazimierz Biskupi’de yaşamış nalbant Karol Szulc tarafından kaleme alındı.

Belediye Başkanı: “Harika Bir Sürpriz”

Kazimierz Biskupi Belediye Başkanı Grzegorz Maciejewski, keşfi sosyal medyada duyurarak “Hepimiz için harika bir sürpriz bu” dedi. Mektubun kasaba tarihine ışık tuttuğunu belirten Maciejewski, Szulc’un mektubunu Rusya’nın baskıcı politikaları döneminde yazdığını ifade etti.

Mektupta, 1905 Rus Devrimi ve Rus-Japon Savaşı gibi önemli tarihi olaylara da değiniliyor. Szulc, mektubunda savaşın vahşetini ve kasabada yaşananları anlatıyor. Mektup, köy papazının çabalarıyla inşa edilen kiliseye de değiniyor.

Lehlerin Mücadelesi ve Çarlık Dönemi

Polonya’nın o dönemki durumuna da değinen mektup, Rus İmparatorluğu’nun baskıcı politikaları ve Leh halkının yaşadığı zorluklara ışık tutuyor. Lehlerin talepleri karşılık bulmadığı gibi, çarlık yönetimi büyük baskı ve şiddet uyguluyordu.

Çarlık rejiminin karanlık yıllarında, Leh halkı ulusal özgürlük ve hak arayışlarını sürdürdü. Ancak bölgede sıkı yönetim ilan edilerek binlerce kişi cezaevlerine veya sürgüne gönderildi. Çar Nikolay’ın devrilmesiyle birlikte Lehlerin yaşadığı baskılar da son buldu.

Çar Nikolay’ın Sonu

Çar Nikolay, 1905 ayaklanmalarını atlattıktan sonra yönetimde reformlar yaparak devrilmekten kurtuldu. Ancak 1917’de Rus Devrimi ile tahttan indirilerek sürgüne gönderildi ve sonrasında infaz edildi. Nikolay’ın ve ailesinin ölümü, Rusya’nın tarihinin karanlık sayfalarından biri olarak hatırlanıyor.

Related Posts

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Deva Partisi lideri Babacan: Gelin Siyasi Etik, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası’nı hep beraber Meclis’ten geçirelim

Mide bulandıran görüntüler: Sakatatçılara satılmak üzere istiflenmiş çürümüş büyükbaş hayvan kafaları bulundu

BAĞ-KUR Sanayi Sitesi’ndeki boş bir tamirhaneden kötü koku geldiği yönündeki şikayet üzerine Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile polis ekipleri denetim için söz konusu adrese gitti. Kapısı çilingirle açılan tamirhanede, paletler arasına …

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Antalya’da yılan derisine ilginç talep: Amaçları ise oldukça şaşırtıcı

Antalya Doğal Yaşam Parkı’nda, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sokulan pitonlar da dahil olmak üzere farklı yılan türlerinin bakım ve gözlemleri yapılıyor. Parkta görevli veteriner hekim Oğulcan Demir, yılanların deri değiştirme sürecinin ağız ve …