Kripto para piyasasına yeni düzenleme: SPK açıkladı

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Rezerv Kanıtı Denetimi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının rezerv kanıtı denetimine ilişkin uymaları gereken yeni ilke ve esasları duyurdu.

SPK’nın haftalık bülteninde yapılan açıklamaya göre, kripto platformları artık faaliyet izni başvurusu yapmadan önce rezerv kanıtı denetimi yaptırmak zorunda olacaklar. Bu denetimler, bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları ile platformlar arasında üç aylık periyotlarla yapılan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek.

Kripto varlık platformları, aynı denetim şirketine en fazla 12 dönem boyunca rezerv kanıtı denetimi yaptırabilecekken, bir sorumlu başdenetçi aynı platform için ardışık olarak en fazla 4 dönem denetim raporu imzalayabilecek.

Denetim raporlarında, kripto varlıkların listesi, müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, saklama modeli, erişim kontrolleri, saklama kuruluşları, cüzdan adresleri ve daha birçok detay yer alacak.

Denetim tarihleri denetçi tarafından belirlenip, platforma bir gün öncesine kadar bildirilecek ve denetçi, rastgele iki tarihte müşteri varlıklarını dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştıracak.

Denetim raporu, sorumlu başdenetçi tarafından kesinleştikten sonra platform yönetimine teslim edilecek ve yönetim kurulu tarafından kabul edildikten sonra SPK’ye gönderilecek. Raporlar yalnızca platform yönetimi ve SPK ile paylaşılacak.

Related Posts

2025 Temmuz Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası faiz kararı, Temmuz ayı sona ererken yatırımcıların izleyeceği politikalarda önemli bir rol oynayacak. Peki, Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?

Hacılar Büyük Su Projesi’nin İkinci Etabı İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Hacılar Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Hacılar Büyük Su Projesi’nin ikinci etabı için ihaleler 11 Ağustos 2025 tarihinde yapılacak. Proje, yerleşim yerlerini taşkın ve sel tehlikesine karşı daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Gazetecilik Meslek Yasası’na Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.

KKTC’de asgari ücrete ara zam, Türkiye’yi ikiye katladılar

Yüksek enflasyonla boğuşan Türkiye’de milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklerken, bu zam haberi yavru vatandan geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde asgari ücret yapılan zamla birlikte net 44 bin 546 TL’ye yükseldi.

42 yıllık hastane devi iflasın pençesinde

1983’ten bu yana İstanbul’da hizmet veren özel Çevre Hastanesi, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.