Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği Güncellendi

Sağlık Bakanlığı, Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğini Güncelledi

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan açıklamaya göre, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında güncellenen yönetmelik, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetlerinde önemli düzenlemeler içeriyor.

Yönetmelikle birlikte, tıp merkezlerinin TÜSKA akreditasyon belgesi alması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, doğum üniteleri için yeni kriterler belirlendi ve elektronik kayıt ve bildirim zorunluluğu getirildi.

Hasta güvenliği ve sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemelerle birlikte tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri artırıldı. Ayrıca, acil üniteleri ve cerrahi müdahale birimlerinin kurulması için şartlar belirlendi ve cerrahi müdahale standartları güncellendi.

Yeni yönetmelikle birlikte, özel sağlık kuruluşu sahipliği için ilave kriterler getirilerek hekimlik mesleğinden yasaklı olan kişilerin sahipliği engellendi. Ayrıca, polikliniklerin tıp merkezine dönüşümü teşvik edilirken, muayenehanelerde çağdaş tıp kurallarına uygun uygulamaların düzenlenmesi sağlandı.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları için yeni bina ve fiziki şartlar belirlenerek sağlık hizmetlerinin kalitesi artırıldı. Yapılan bu düzenlemelerle özel sağlık kuruluşlarında sunulan hizmetlerin standartları yükseltilirken, hastaların sağlığı ve güvenliği de ön planda tutulmaktadır.

Kaynak: AA / Dilhan Türker Yıldız – Güncel

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.