Birkaç adım daha atılırsa ‘kuantum’ bildiğimiz her şeyi değiştirecek

Schrödinger’in Kedisi Deneyinde Sıcaklık Sınırı Yeniden Belirlendi

Schrödinger’in kedisi, aynı anda ölü ve canlı olabilen kuantum süperpozisyon durumunu temsil eder. Fakat genellikle bu tür durumlar, eksi 273,15°C’nin biraz üzerindeki koşullarda mümkün olur.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Prof. Gerhard Kirchmair ve ekibi, deneylerini bu kez daha “sıcak” bir ortamda gerçekleştirdi ve elde ettikleri süperpozisyon durumu, yaklaşık eksi 271.35°C’de gözlemledi.

Kirchmair, deneyin amacını şöyle açıkladı: “Schrödinger’in kedisinin canlı olduğunu varsaydığı düşünce deneyini, yani sıcak bir varlığı, daha ılık koşullarda da oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istedik.”

Deneyde, bir qubit (kuantum biti) mikrodalga rezonatörü içine yerleştirildi ve hassas ayarlamalar sonucunda qubit süperpozisyon haline getirildi. Araştırma sonuçları 4 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın diğer yazarlarından Thomas Agrenius, bulguların olağandışılığını vurgulayarak, “Çoğu meslektaşımız bu sonuçlara önce inanmakta zorlandı çünkü sıcaklık genellikle kuantum etkilerini bozar” dedi.

Çalışma, gelecekteki kuantum bilgisayarlar için umut verici bir adım olabilir. Mevcut kuantum bilgisayarlar, qubit’lerin bilgilerini korumak için mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda tutuluyor. Bu durum yüksek maliyetlere ve teknik zorluklara neden olmaktadır.

Kirchmair, “Eğer gerekli etkileşimleri sağlayabilirsek, sıcaklığın o kadar da kritik olmayabileceğini düşünüyoruz” diyerek ilerleyen yıllarda kuantum cihazlarının daha erişilebilir hale gelebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Beynin yaşlanmasına karşı silah! Hayal gerçek mi oluyor?

ABD’de yürütülen çığır açan bir araştırma, gen düzenleme teknolojisinin yaşlı farelerin beyinlerinde kök hücre üretimini artırabileceğini ortaya koydu. Stanford Üniversitesi liderliğinde gerçekleştirilen çalışma, yaşlanmayla birlikte azalan nöral …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir