Demir yolu araçlarında yeni dönem: Tescil ve Tip onay kriterleri belirlendi

Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle uluslararası trafik dışındaki demiryolu araçlarının tescil kriterleri belirlendi.

Tescil edilecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, lokomotiflerin uygunluk değerlendirme süreçlerinde esas alınacak kriterler, UTP/TSI’lar ve diğer ulusal kurallar yerine Bakanlıkça çıkarılan tebliğle belirlenecek.

Bu yeni düzenlemeyle tescil belgesinin geçerlilik süresi, tip onay belgesinin geçerlilik süresiyle sınırlandırıldı.

Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Bunun yanı sıra, “Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelikle, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilecek yerli elektrikli lokomotiflere düzenlenecek tip onay belgesi için uygulanacak kurallar belirlendi.

Tip onay belgesiyle tescillenecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı ve belgenin geçerlilik süresinin 18 ay ile sınırlandırılacağı da belirtildi.

“Ulusal Taşımacılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Elektrikli Lokomotiflerin Tip Onay ve Tescil Kriterlerine İlişkin Tebliğ” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğ ile ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotiflerin tip onayı ve tescili için esas alınacak teknik emniyet şartları ve demir yolu altyapısıyla uyumluluk değerlendirme kriterleri belirlendi. Araç üreticileri, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde kullanılacak test ve değerlendirme prosedürlerini, talimatlarını, kayıt formlarını ve diğer dokümanları belirlenen kriterlere uygun şekilde sunmaktan sorumlu olacak.

Related Posts

Çiftçinin enflasyonunda rekor yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 50,31 arttı, aylık yüzde 18,82 arttı. Böylece çiftçinin enflasyonunda rekor yükseliş görüldü.

12 ilde 111 arsa satışa çıkıyor: Çankaya’daki dev arsanın fiyatı da açıklandı

İller Bankası, Türkiye genelinde 12 ilde toplam 111 farklı arsayı satışa çıkarıyor. En çok dikkati ise Ankara Çankaya’daki 40 bin 960 metrekarelik arsa çekti.

Borsa İstanbul operasyonunda 8 gözaltı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Borsa İstanbulSavcılığın başlattığı soruşturmada, Borsa İstanbul’da Atlantis Yatırım Holding hissesinde manipülasyon yapıldığı iddiası üzerine harekete geçen ekipler 8 şüpheliyi gözaltına aldı. Konuya ilişkin …

Ehliyetini hâlâ yenilemeyenler dikkat: 15 TL yerine 7 bin liraya çıkacak

Eski tip ehliyet kullanan 3,2 milyon kişi için kritik tarih yaklaşıyor. 1 Ağustos 2025 itibarıyla eski sürücü belgeleri geçersiz olacak. 31 Temmuz’a kadar sadece 15 TL olan yenileme işlemi, bu tarihten sonra 7 bin 438 TL’ye çıkacak.

TCMB açıkladı: Petroldeki yükseliş enflasyon tahminini yükseltiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfasında ham petrol fiyatlarında gerçekleşebilecek artışların Türkiye ekonomisi özelinde enflasyon ve cari denge üzerindeki tahmini etkileri açıkladı.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti