Mübadele Anması Tekirdağ’da Gerçekleşti

Tekirdağ’da Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Anma Programı Gerçekleştirildi

Tekirdağ’da, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programı büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sahil dolgu alanda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen, yaptığı konuşmada, Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak 1923’te imzalanan Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin ardından göç yolunda hayatını kaybedenleri rahmetle anarken, mübadelenin üzerinden 102 yıl geçtiğine dikkat çekti. Ergelen, “Bu süreç insanlık tarihinde derin yaralar açtı. Günümüzde de göç, insan eliyle yaratılmış en önemli küresel sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Göçlerin birincil sebebi ise savaşlardır. Dünya vekalet savaşları aracılığıyla adını koyamadığımız bir Üçüncü Dünya Savaşı içerisindedir ve bu çatışmalar giderek sıcak savaşa evrilmektedir. Oysa insanlığın bugün her zamankinden daha fazla barışa ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, vatan gördüğü ülkeyi bırakıp başka bir ülkede hayata tutunmanın zorluğuna vurgu yaparken, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise mübadil ailelerin birbirlerine destek olmaları gerektiğini dile getirdi.

Programa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arzu Çebi Topçu, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Berrin Başol, siyasi parti temsilcileri ve mübadillerin katılımıyla gerçekleşti. Konuşmaların ardından, mübadiller atalarını anmak amacıyla Marmara Denizi’ne karanfil bıraktı.

Related Posts

Gazze’de bebekler ölümün eşiğinde: Mama ve süt kalmadı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımlara uyguladığı abluka, bölgedeki insani krizi de gitgide derinleştiriyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye taziye mesajı

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

Ahmet Davutoğlu’ndan CHP’li belediyelere düzenlenen yeni dalga operasyonlarına tepki: Gelecek nesilleriniz için korkun!

Nobel ödüllü fizikçi Hollanda vatandaşlığından çıkarıldı

Nobel ödüllü fizikçi Hollanda vatandaşlığından çıkarıldı

Çekya’da şebeke çöktü, ülke kilitlendi

Çekya’da yüksek gerilim hattının çökmesiyle ülke karanlığa gömüldü. Prag dâhil birçok kentte metro durdu, fabrikalar kapandı, hastaneler jeneratöre geçti. Hükümet ulusal acil durum ilan etti, yüz binlerce kişi elektriksiz kaldı.

CHP’li belediyelere yeni operasyon: Adana BŞB Başkanı Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere hakkında gözaltı kararı!

CHP’li belediyelere yeni operasyon: Adana BŞB Başkanı Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere hakkında gözaltı kararı!