Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” İlgi Gördü

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlenen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı”, İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini amaçlamaktadır.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularına odaklanan çalıştay, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Atölyeler, seminerler ve drama oyunları gibi etkinliklerle öğrenciler adab-ı muaşeret konularında bilinçlendirildi.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı açıklamada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeretin İstanbul okullarında önemli bir yer tutmasıyla nitelikli gençlerin yetişmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kocaboğa, haftalık olarak farklı konuların ele alınacağı ve toplamda 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklerle iletişim, sanal ve dijital iletişim, törenler, telefon görüşmeleri, toplu taşıma araçları ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının ele alınacağını ifade etti.

Uzman Görüşleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek hayattaki rollerin çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak sosyal öğrenmeyle davranışların şekillendiğini belirtti. Adab-ı muaşeretin bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını söyleyen Doğan, kuralların erken yaşlarda öğrenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeretin her yaş grubunu ilgilendiren ve toplum içindeki uyumu sağlayan önemli bir konu olduğunu belirtti. Bulut, davranışların erken yaşlarda öğrenilmesinin ve yetişkinlerin örnek olmasının toplum için önemli olduğunu vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeretin yaygın olduğuna işaret ederek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını amaçlayan “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine uygun bireylerin yetişmesini hedefliyor. Proje, öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle sosyal hayatlarında adab-ı muaşereti benimsemelerini amaçlamaktadır.

Related Posts

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.

Son Dakika… Mansur Yavaş net konuştu: ‘Ankara’ya operasyon olacak mı?’ sorusuna yanıt verdi

Son dakika haberi… Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara tepki gösteren Yavaş, “Ankara’ya da operasyon olacak mı?” sorusuna yanıt verdi.

Diyabet hastası barbie bebek üretildi

Dünyaca ünlü oyuncak devi Mattel, yeni Barbie bebeğini diyabet hastası olarak tasarladı.

Dünyada bir ilk: Türkiye, yapay zekaya erişim engeli getirdi

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Atatürk’ün de bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını belirterek, Grok hakkında erişim engeli kararı aldı.

Macron, İngiliz Parlamentosu’nda konuştu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 8 Temmuz 2025 Salı günü İngiltere’ye gerçekleştirdiği üç günlük devlet ziyaretine başladı. Ziyaretin ilk durağı olan İngiliz Parlamentosu’nda milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyelerine hitap eden Macron, geniş …

Gazze’de bebekler ölümün eşiğinde: Mama ve süt kalmadı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımlara uyguladığı abluka, bölgedeki insani krizi de gitgide derinleştiriyor.